De vreemdste mythes over het voorspellen van het geslacht van je baby

21.10.2024 16:10
roze en blauwe baby speentjes roze en blauwe baby speentjes


Zodra je vertelt dat je zwanger bent, komen de voorspellende mythes al snel om de hoek kijken. Van hoe je buik eruitziet tot wat je eet, iedereen lijkt ineens een expert op het gebied van het voorspellen van het geslacht van je baby. Of je nu zelf nieuwsgierig bent of gewoon zin hebt in een goede lach, hier zijn de 10 vreemdste mythes over hoe je zogenaamd kunt weten of je een jongen of meisje krijgt. Spoiler: geen van deze methoden heeft wetenschappelijke onderbouwing. Maar ze zijn wel hilarisch!

1. Hang een trouwring boven je buik

Dit is een klassieker: bind je trouwring aan een touwtje en houd hem boven je buik. Zwaait de ring heen en weer als een slinger? Dan wordt het een jongen. Beweegt hij in cirkels? Dan krijg je een meisje! Logica? Nul. Amusant? Absoluut. Dit is een soort ‘gipsy voorspelling’ voor de moderne tijd, maar je hebt meer kans dat het touwtje knapt dan dat je echt het geslacht van je baby ontdekt.

2. Ochtendmisselijkheid = meisje

Heb je last van verschrikkelijke ochtendmisselijkheid? Volgens de mythe betekent dat dat je een meisje krijgt. Zogenaamd zouden meisjes meer hormonen veroorzaken die je misselijk maken. Maar helaas voor alle aanstaande moeders: jongens kunnen je net zo ziek maken! In werkelijkheid ligt het gewoon aan je eigen hormonale balans, niet aan de kleine dame (of heer) die daar binnen rondzwemt.

3. Een puntige buik? Dan krijg je een jongen!

Kijk naar je buik en bepaal: is hij puntig en hoog? Dan krijg je volgens de mythe een jongen. Ronder en lager? Dat moet dan wel een meisje zijn. Dit lijkt een soort astrologische buik-analyse, maar er zit totaal geen waarheid in. De vorm van je buik heeft alles te maken met je lichaamstype en hoe de baby ligt, niet met het geslacht.

4. Zoet versus zout

Waar heb je trek in? Als je tijdens je zwangerschap vooral zin hebt in zoete dingen, dan wordt het een meisje. Ben je meer van de zoute of hartige snacks? Dan krijg je een jongen. Deze mythe komt waarschijnlijk van het idee dat meisjes je zachter en zoeter maken, terwijl jongens je ‘stoer’ en ‘zoutig’ zouden maken. Maar in werkelijkheid? Het is gewoon je hormonen en smaakvoorkeuren die op hol slaan.

5. De Chinese geboortekalender

Volgens een oude Chinese methode kun je het geslacht van je baby voorspellen door je leeftijd op het moment van conceptie te combineren met de maand waarin je zwanger bent geraakt. De Chinese geboortekalender kan dan met mystieke precisie het geslacht onthullen… of in ieder geval 50% kans geven dat hij gelijk heeft. Wie weet: misschien vind je het leuk om te proberen, maar verwacht geen wonderen.

6. Hartslagmythe

Er wordt gezegd dat je de hartslag van de baby kunt gebruiken om te voorspellen of het een jongen of meisje is. Als de hartslag boven de 140 slagen per minuut ligt, dan krijg je een meisje. Onder de 140? Dan wordt het een jongen. In werkelijkheid heeft de hartslag van je baby niets te maken met geslacht, maar gewoon met hoe actief de kleine is op dat moment. Dus geen jongen-meisje-ritmeverschil hier!

7. De knoflooktest

Heb je ooit gehoord van de knoflooktest? Eet een flinke hoeveelheid knoflook en wacht. Als je huid geen knoflookgeur afscheidt, krijg je een meisje. Ruik je ineens naar een pizza-oven? Dan is het volgens deze bizarre mythe een jongen. Natuurlijk is dit nergens op gebaseerd (behalve misschien je dieet), maar het geeft wel een extra reden om wat te experimenteren in de keuken.

8. Haar en huid glanzen? Dan krijg je een jongen!

Glanzend haar, een stralende huid, en voel je je als een supermodel tijdens je zwangerschap? Dat moet dan wel een jongen zijn, want volgens de mythe “stelen” meisjes de schoonheid van hun moeders. Als je daarentegen last hebt van een slechte huid of vettig haar, dan krijg je waarschijnlijk een meisje. Laten we wel wezen, zwangerschapshormonen kunnen je huid en haar in alle mogelijke richtingen sturen, ongeacht of je een jongetje of meisje draagt.

9. Kussen onder je hoofd? Let op de richting!

Dit is er eentje voor de slapende moeders onder ons: als je kussen naar het noorden wijst terwijl je slaapt, krijg je een jongen. Richt het kussen zich naar het zuiden? Dat wordt een meisje. Waarom de noord-zuidrichting ineens invloed zou hebben op het geslacht van je baby is volstrekt onduidelijk. Misschien een foute vertaling van een ouderwets kompas?

10. De kleur van je urine

Laten we eerlijk zijn, zwangere vrouwen hebben altijd wel iets te zeggen over hun blaas. Volgens een oude mythe kun je de kleur van je urine gebruiken om het geslacht van je baby te voorspellen. Is het helder geel? Dan krijg je een jongen. Is het donkerder van kleur? Dan wordt het een meisje. In werkelijkheid hangt de kleur van je urine af van je hydratatie – niet van wat voor baby je verwacht. Drink wat meer water en ga je gang met je “voorspelling”!

Lees ook: Waarom het leuk is het geslacht van je baby geheim te houden tot de geboorte