De kunst van het onderhandelen met pubers

03.11.2024 14:00
tiener en moeder moeder en tiener

Onderhandelen met pubers: het is alsof je een deal probeert te sluiten met een meester in draaikonterij. Van bedtijd tot schermtijd, pubers hebben overal een onderbouwd (nou ja, soort van) argument voor. Hier de beste tips om als ouder niet het onderspit te delven.

Onderhandelen met je puber is een vak apart. Ze vinden áltijd wel iets om over te discussiëren en laten je soms twijfelen aan je eigen logica. Gelukkig zijn er slimme manieren om toch de regie te houden en ergens in het midden uit te komen – zonder zelf knettergek te worden.

1. Maak er een win-win van

Pubers hebben overal een mening over, zeker als het om hun eigen vrijheid gaat. De truc is om een compromis te vinden waar jullie allebei tevreden mee zijn. Spreek bijvoorbeeld een deal af waarbij ze iets extra’s mogen, zoals een halfuurtje extra schermtijd, als ze hun kamer opruimen of hun huiswerk netjes af hebben. Win-win en een blije puber (in ieder geval tijdelijk).

2. Stel grenzen en houd ze vol

Als ouder moet je soms de unpopular vote maken en gewoon “nee” zeggen. Pubers voelen haarfijn aan wanneer je grenzen zwak zijn en zullen testen hoever ze kunnen gaan. Wees dus duidelijk in wat er wel en niet kan en houd je hieraan, zelfs als dat betekent dat je dezelfde discussie voor de duizendste keer voert. Standvastigheid geeft rust en duidelijkheid – ook al zal je puber dit nooit toegeven.

3. Toon begrip (maar houd je poot stijf)

Pubers willen zich serieus genomen voelen, dus luisteren naar hun argumenten is de sleutel. Laat merken dat je hun kant begrijpt, maar maak ook duidelijk dat dit niet altijd betekent dat ze hun zin krijgen. Een simpele “ik snap waarom je dat wil, maar…” werkt verrassend goed en voorkomt dat je meteen de “boze ouder” bent.

4. Stel duidelijke consequenties

Bij onderhandelen hoort ook dat je de consequenties voor bepaalde keuzes duidelijk maakt. Leg bijvoorbeeld uit dat als ze zich niet aan een afspraak houden (zoals een bepaalde thuiskomsttijd), er de volgende keer minder vrijheid is. Houd deze regels kort en simpel, en voer ze ook uit. Ze moeten weten dat je het meent.

5. Houd het luchtig (als dat lukt)

Onderhandelen hoeft niet altijd een serieuze strijd te zijn. Soms helpt het om er een grapje van te maken en de spanning eruit te halen. Bijvoorbeeld: “Oké, hoe gaan we dit oplossen zonder dat jij alle wifi claimt?” Pubers staan vaak open voor een beetje humor en laten hun houding sneller zakken als het gesprek niet direct in strijdmodus zit.

6. Kies je gevechten

Niet elke discussie is het waard om een groot punt van te maken. Soms is het verstandiger om de kleine dingen (zoals de kledingkeuze van je puber) los te laten, zodat je energie overhoudt voor de echt belangrijke onderhandelingen. Jij blijft ontspannen, en zij voelen iets van vrijheid – win-win!

Lees ook – Waarom pubers communiceren met één woord (en wat je ermee doet)