Waarom je kinderen elke dag even naar buiten moeten
Buitenspelen is gezond. De natuur ook. Dus zeggen wij: ga naar buiten! Laat je kinderen ravotten, klimmen, klauteren, in modderplassen springen, aan takken slingeren en door het zand rollen. Wees niet bang om vies te worden, of nat. Want die vieze kleren zijn zo weer schoon, en met een lik zalf op dat kinderhuidje is ook daar niks meer mee aan de hand.
Het eerste wat ik in de zomer doe als ik ’s ochtends wakker word, is de tuindeuren open gooien. Frisse lucht naar binnen, de geur van de ochtendzon, het geluid van fluitende vogeltjes en lachende kinderen op hun blote voetjes in het nog natte gras. ’s Avonds laat gaan de deuren pas weer dicht. De iPad wordt bijna niet aangeraakt, want we zijn heerlijk de hele dag buiten. We fietsen naar het strand, het bos of gaan naar de speeltuin in het park. Ik heb twee jongens en die moet je ook echt ‘uit laten’. Van de hele dag binnen zitten wordt niemand vrolijk.
Nu de herfst alweer om de hoek komt kijken, verlang ik des te meer terug naar die heerlijke lange zomerse dagen waarin we alleen maar even naar binnen gingen om te plassen, of om een boterham te smeren. En laat ik juist ’s zomers zo goed bezig zijn. Buitenspelen is namelijk heel belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van kinderen, zo blijkt uit onderzoek. Kinderen moeten elke dag minstens een uur buiten bewegen (volwassen gelukkig ‘maar’ 150 minuten per week!!). Reden te meer om ook in de herfst (en in de winter, en waarom eigenlijk gewoon niet het hele jaar door?!) je kinderen naar buiten te sturen of met ze op pad de natuur in te gaan. Want ook groen is gezond!
Bovendien slapen ze na een (mid)dag buitenspelen ’s nachts ook vaak als een roosje. Vergelijk het zelf maar eens; de nachtrust van je kind na een middagje strand of een middagje bij een indoorspeeltuin, waar de prikkels je om de oren vliegen, je doof bent van al het gegil en er eigenlijk geen ruimte is voor kinderen om hun fantasie de vrije loop te laten, met alle uitgestippelde klimroutes. Hoe anders is dat op het strand bijvoorbeeld, waar je zintuigen op scherp staan, je luistert naar het ruisen van de golven en het gekrijs van de meeuwen. Waar schelpen schatten worden en je een kasteel bouwt dat uiteindelijk wordt overvallen door de zee. Rozige wangetjes gegarandeerd.
Als je het lastig vindt om met je kind mee naar buiten te gaan, kijk dan hier eens naar:
- Ga naar een plek die aantrekkelijk is voor je kind, zoals een klimbos, een speeltuin of een andere plek waar nog veeeel meer kinderen zijn.
- Verzin een verhaal en ga samen op onderzoek uit. Beleef samen avonturen als piraten, ridders, prinsessen of groenteboeren, wat jij wil.
- Mocht je een grote tuin hebben: een trampoline is fantastisch. Nadeel is wel: de hele buurt verzamelt zich in je tuin. Voor je het weet is je huis omgetoverd tot een buurthuis en word je letterlijk GEK van krijsende kinderen en hun koffie bedelende ouders. Geheimhouden dus.
- Beeldschermen mogen aan vanaf 17.00. Zo hebben jullie na school de tijd om naar buiten te gaan.
- Maak je geen zorgen over de zooi. Zand, natte kleding, slakken en pissebedden-etende kinderen – reken maar, die ga je krijgen.
Hoe verleidelijk het ook lijkt om op de bank te blijven hangen als het regent, trek je kinderen maar beter laarzen aan, regenjas, paraplu mee en ga op avontuur. Na afloop duik je met z’n allen in een warm schuimbad of onder een warme douche. Die ruwe kinderwangetjes smeer je weer in met Bepanthen Beschermende Zalf. Dat merk van die lichtblauw met witte tubes, die je gebruikte toen je baby nog klein was. Die hebben ook Beschermende Zalf voor iets oudere kinderen. Bij een droge huid na het zwemmen, voor ruwe en rode huidplekjes op knietjes en ellebogen na het buitenspelen, schrale lippen of kloofjes door het koude weer. Dus je kunt het voor allerlei huidongemakjes gebruiken. Wat het precies doet? Bepanthen beschermt en ondersteunt het natuurlijke huidherstel. Het vormt een beschermend laagje op de huid, maar sluit de huid niet af. Dit helpt de huid haar natuurlijke kracht en evenwicht te behouden. En ook niet geheel onbelangrijk: zonder parfum , conserveermiddelen en kleurstoffen. Geen reden meer om straks met het gure weer binnen te blijven. Ik zou zeggen: tube in de aanslag, en buitenspelen maar!
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bepanthen, maar de content is 100% van ons. Bekijk hier ons advertentiebeleid.