Aaf Brandt Corstius: trouwen met je kinderen erbij, zo doe je dat

15.06.2018 14:45


Van de mooiste dag van je leven de mooiste dag van je leven maken? Met je kinderen erbij? Aaf, (stief)moeder van 4, en inmiddels zelf een jaar gelukkig getrouwd, schreef een boek vol tips en tricks om je huwelijksdag geweldig te maken. Speciaal voor Me-to-we geeft ze alvast een tipje van de (bruids)sluier. 

Trouwen is als bevallen; als je het net hebt gedaan, wil je er het liefst de hele dag over praten. (Of juist helemaal nooit meer. Het is het een of het ander.)

Ik wilde er na mijn huwelijk vorig jaar de hele dag over praten, maar vond vooral een luisterend oor bij mensen die of net zelf waren getrouwd, of vrij acute trouwplannen hadden. Daarom schreef ik er maar een boekje over. Trouwboekje heet het, en de ondertitel is Zo maak je van de mooiste dag van je leven de mooiste dag van je leven.  Door dat boekje te schrijven, kon ik er meer dan honderd bladzijdes lang over ratelen, en was het ook nog werk.

Wij trouwden met onze kinderen erbij, want we hebben er samen vier; de tweeling van Gijs, en onze twee kinderen – ze waren vorig jaar 16 en 16, en 6 en 7. Ik vond dat het perfect uitkwamen dat ze al op enige leeftijd waren; zo zullen ze het feest nooit meer vergeten en liepen wij niet steeds het risico dat er iemand op mijn bruidsjurk poepte of ineens een dutje moest doen.

Ze konden het hele feest meedoen, ze speechten en zongen ons zelfs toe. En geloof me, er is weinig leuker dan toegezongen worden door je eigen kinderen.

Trouwen met kinderen is iets anders dan trouwen zónder, daarom hier wat tips uit mijn boekje.

Als je kinderen hebt, betekent het niet dat je kinderen hoeft uit te nodigen

Wij kwamen er na veel gereken achter dat er minstens zestig (60!) kinderen zouden meekomen als we al onze gasten hun hele gezin zouden laten meenemen. Dat paste niet in de rafelige speeltuin met bijgebouwen die we hadden afgehuurd. Dus dan maar rücksichtlos zijn en een feest zonder kinderen vieren. Althans, wel onze kinderen, en een aantal 12-plussers – die leeftijdsgrens hadden we aangehouden om niet 50 extra kleuters te hoeven ontvangen.

Dat klinkt onaardig, maar iedereen had er alle begrip voor. Bovendien vinden veel mensen het ontspannen om zonder hun kleuterzoon te feesten. Claudia Vredeveld en Rianne Stork van Festivalbruiloft vertelden mij: ‘Neem als stelregel maar aan dat het voor ouders, kinderen en het bruidspaar beter is om het feest zonder kinderen te doen. De ouders kunnen rustig feesten, en er zijn geen kinderen die moe en huilerig worden. En niemand hoeft te vroeg naar huis.’

Laat de kinderen zichzelf stylen

Wij hadden maar liefst vier kinderen om aan te kleden. Een niet geringe taak, die ik ietwat onderschat had. Want kinderen hebben ook meningen, althans die van ons, en dat vind ik eigenlijk ook wel leuk.

Het woord eigenlijk in de voorgaande zin geeft aan dat er ook iets niet leuk aan is, en dat is het vele bestellen en terugsturen naar webshops waar ik vervolgens in verstrikt raakte. Godzijdank kwam er na enige tijd een zending binnen met een mooie groene jurk die mijn stiefdochter als gegoten zat.

En toen deed ik iets slims: ik hield de andere maat van die jurk, want die had ik ook besteld, en liet die verkleinen door een kleermaker om de hoek. Tot een jurk voor Rifka van zes. Want die wilde matchen met haar grote zus.

De jongens waren makkelijker te kleden, want jongens willen meestal gewoon een pak. Mijn input daarbij was dat het leuk was als Ben van zeven een pak met korte broek droeg, want dat vind ik een kekke Britse look. Kobus van zestien had daar geen zin in, want die was zestien. En dat begreep ik ook wel.

Qua schoenen besloot ik er een free for all van te maken: iedereen mocht kiezen wat-ie wilde. Rifka koos witte lakschoenen, en hé, toen ik zes was vond ik dat ook het mooiste wat er bestond. Dus prima. Olivia koos mooie hoge groene platformsandalen. Ben koos rooie Nike Huaraches. En Kobus blauwe Vans. En het gekke was: dat stond dus fantastisch op de foto’s.


Rifka wilde met haar zus matchen in deze groene jurk.

Doe iets met stroop, nootjes, ketchup en piccalilly

Tip van onze cateraar, Mirjam van den Donk van Kokopstelten: ga voor een van deze twee manieren. ‘Of je spreekt af dat de kinderen met de grote mensen mee-eten, en dan moeten de kinderen die alleen van pasta met niks (mijn kinderen, ABC) maar kijken hoe ze hun buikje rond krijgen die avond. Of je maakt een kindermenu. Met één gerecht.’

Mirjam gaat in dat geval meestal voor pannenkoeken of hotdogs. ‘Want het is feest.’ Het goeie aan die gerechten is dat je een aparte tafel kunt maken waar de kinderen het nodige aan eigen voedseldecoratie kunnen doen met stroop, nootjes, ketchup en piccalilly. Groenten erbij voor de gemoedsrust, oppas erbij zetten en ze zijn wel een uurtje zoet terwijl de ouders lekker rustig eten en wijn drinken.

Taarttip: als je een taartbuffet doet, laat dan op elke taart een naam van je kinderen schrijven in sierlijke krulletters. Maakt diepe indruk op ze.

Oppas = meer dan een nichtje met een kleurplaat

Zorg dat er opvang voor de kinderen is. En dan niet één nichtje met een set geprinte kleurplaten, maar echt goeie opvang; een ervaren oppas (of meerdere oppassen) met een arsenaal aan kinderentertainment. Een buitenplek bij je locatie is ook erg fijn met kinderen. Bij mij gingen ze af en toe voetballen/aan een kabelbaan boven een sloot hangen/in diezelfde sloot vallen, allemaal met onze eigen vaste oppas.

Wij hadden haar er het hele feest bij en ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan. Omdat ze mijn dochter uit de sloot viste. En omdat ik zelf echt geen tijd (of zin) had om tijdens het eten de schommel te duwen. Dat deed de oppas, en dat deed ze ontzettend goed. En omdat zij al lang bij ons is, had ze ook een heel leuk feest; ze kende er mensen en had een gezellige avond.

Dus ik zou zeggen: zelfs als er amper kinderen zijn, vraag er een oppas bij. Het kost je hooguit honderd euro extra, maar je avond is ook honderd keer zo onbezorgd.

Claudia en Rianne van Festivalbruiloft hebben nog een goeie tip: La Nounou (lanounou.nl). Dat is een oppasdienst speciaal voor feesten en partijen. ‘Je kunt ook de kinderen zelf wat laten koken of een taart laten bakken in een speciaal foodtruckje. Of ze een ceremonie laten naspelen, compleet met jurken en ringen.’ Een clown inhuren is ook een optie.

Last but not least

Een springkussen zorgt vaak voor veel gehuil en gedoe. Just sayin’.

Tekst: Aaf Brandt Corstius

 


Nog meer briljante tips vind je in Aaf Brandt Corstius’, 

Trouwboekje – Zo maak je van de mooiste dag van je leven de mooiste dag van je leven, € 12,50, Uitgeverij Meulenhoff.