De eerste nacht met je baby vs. de vijftigste nacht met je baby
Nee helaas, die verschillen zitten niet in het aantal uren dat de baby slaapt. Althanks niet bij Annemieke. Ze houdt nog steeds het meeste op de hele wereld van haar dochter hoor, maar na 50 gebroken nachten is ze niet meer zo enthousiast als de baby om 3u ’s nachts hongerig wakker wordt…
21.00u
Nacht 1: En we gaan nog niet naar bed, nog lang niet, nog lang niet! Nadat je volgens het boekje de baby verschoond, gevoed en getemperatuurd hebt, ben je nu klaar voor De Eerste Nacht. Maar je wilt nog helemaal niet slapen. Helemaal strak van de rozewolkhormonen kun je niets anders dan naar je slapende wonder staren.
Nacht 50: Je bent, met baby en al, voor het acht-uur-journaal in slaap gevallen en wordt een uur later wakker terwijl je eigenlijk die romantische comedy van het begin af aan wilde zien. Bagger. Met één hand voorkom je dat je kind niet van de bank af kan glijden, de andere verdwijnt in een megazak chips. De reclamebreak gebruik je voor voeden en luierwissel.
22.30u: naar bed
Nacht 1: Leg je de baby in het door een kruik voorverwarmde ledikantje dat volgens de Veilig Slapen regels is opgemaakt en waar knuffeltjes gerangschikt op kleur op maximale afstand van het babyhoofdje liggen. Leg in je eigen bed een hele stapel pasgewassen hydrofiele doeken klaar voor het geval dat. Controleer of de kamertemperatuur precies 18˚C is. Maak 87 foto’s van dit bijzondere moment en blijf zelf nog een kwartier verliefd staren naar je inmiddels slapende baby.
Nacht 50: Word om 22.29u op de bank wakker, schuif lading semi-vuile kleding van het bed, leg baby in slaapzak op bed, plof er zelf naast.
23.17u: baby heeft honger
Nacht 1: Was het nou de linkertepel of de rechter die je voor het laatst aangeboden had? Je kiest na lang twijfelen toch maar voor de linker en pakt je telefoon om te timen hoeveel minuten ze drinkt, want dat moet op de lijst van de kraamzorg ingevuld worden. Na precies 30 minuten wissel je van borst, zorg je dat de baby een boertje laat en geef je nog 6,5 minuten de rechtertepel als toetje.
Nacht 50: Je draait je zijdelings naar de baby toe, wenst hem/haar veel geluk met het vinden van de tepel en probeert weer in slaap te vallen (zonder resultaat).
23.58u: baby heeft een vuile luier
Nacht 1: Je vecht bijna met je vriend over wie de luier van jullie wondertje mag verschonen en besluit het daarom maar samen te doen. De één verwarmt de natte doekjes voor, de ander maakt de billetjes schoon. Gezamelijk bestudeer je of de ontlasting nog steeds zwarte kleverige meconium is, of al wat meer op normale poep lijkt. Jullie doen over deze luierwissel ongeveer 20 minuten met alle lichtjes aan en noteren alles op de kraamzorglijst.
Nacht 50: Je geeft je vriend een por en zegt “Het is jouw beurt.” Als hij na 5 minuten klaar is, lig jij alweer te pitten.
0.34 u: baby slaapt
Nacht 1: Wow, ze slaapt gewoon alweer, wat lief! Maar ze beweegt helemaal niet meer! Help, misschien is dit wel een lichte vorm van wiegendood. Je schijnt in haar ogen met een zaklantaarn om te kijken of ze nog ademt en overweegt het noodnummer van de verloskundige te bellen. Ookal is het halfeen ‘s nachts. Oh gelukkig, ze ademt. Phieuw.
Nacht 50: Je geniet: eindelijk rust.
3.14u: baby wordt luidkeels wakker
Nacht 1: Je denkt: ‘Wow, al bijna drie uur slaap aan één stuk gehad!’
Nacht 50: Je denkt: ‘Fuck, weer slechts nog geen drie uur slaap aan één stuk gehad!’
3.16u: baby heeft honger
Nacht 1: Eerst de rechtertepel, dan de linker deze keer – en natuurlijk wordt alles weer op de kraamzorglijst ingevuld. Je vriend komt met een hele lading aan gewone kussens aanzetten die naast het voedingskussen gaan zorgen voor een optimale en ergonomisch verantwoorde borstvoedingshouding. Hij maakt ook een kopje thee voor je en samen genieten jullie van dit Bijzondere Moment.
Nacht 50: Je draait je zijdelings naar de baby toe en hebt schijt aan het feit dat je bij de vorige voeding waarschijnlijk dezelfde borst hebt aangeboden. Je haat je slapende vriend omdat hij geen melkgevende borsten heeft en neemt je voor morgenvroeg echt af te kolven zodat hij de nachtvoeding kan doen en jij misschien ooit wel eens meer dan drie uur achter elkaar kan pitten.
3.48u: baby heeft een natte luier
Nacht 1: Ohnee, misschien had ze al voor het voeden geplast en ligt ze dus al een halfuur in een natte luier. Als ze daar maar geen luieruitslag van krijgt! Voor de zekerheid smeer je de halve pot Sudocrem op haar billetjes.
Nacht 50: Die streep is best lichtblauw. Ik kan ‘m natuurlijk verschonen, maar dan wordt ze weer wakker. Laat maar, op de verpakking staat dat ze tot 12 uur bescherming bieden.
4.18u: baby huilt
Nacht 1: Ohnee, de baby huilt! Wat zielig. Je bent beiden meteen klaarwakker en gaat na wat er mis zou kunnen zijn met jullie kind. Honger? Te koud? Te warm? Heeft vuile luier? Moet boertje laten? Wil toegezongen worden? Gewiegd worden? Wil op je pink zuigen? Heeft ze een nachtmerrie gehad? Wil ze misschien liever onder een andere kleur dekentje slapen? Samen met je vriend zing je ieder slaapliedje dat je kent en wieg je net zolang totdat jullie schatje weer in dromenland is.
Nacht 50: Ohnee, de baby huilt! Je doet alsof je het niet hoort in de hoop dat je vriend opstaat en met de huilende baby dealt. Helaas, je vriend doet ook net alsof ‘ie slaapt en houdt dat net iets langer vol. Je stopt de speen in je baby’s mond en stoot daarbij ‘per ongeluk’ je vriend voor z’n hoofd. Na 20 seconden spuugt je baby de speen uit en stop jij ‘m weer terug. Dit herhalen jullie 81 keer.
4.42u: baby slaapt
Nacht 1: Je denkt: ‘Wow, ze slaapt alweer! Kijk eens hoe lief!’ en maakt een filmpje van de slapende baby.
Nacht 50: Je denkt: ‘Eindelijk!’ en probeert zelf ook weer te slapen.
5.51u: baby huilt
Nacht 1: Oh nee, de baby huilt alweer! Wat een drama. Je besluit, na het googelen van alle mogelijke babyproblemen, dat ze wellicht luieruitslag heeft. Of krampjes. Of misschien heb je een moeheidssignaal gemist en is je kind op haar eerste levensdag al overprikkeld geraakt. Je maakt een warmtecompres met kamille-olie voor op de buik van je baby en neemt je voor de volgende dag met de kraamverzorgster te bespreken waarom jullie schatje zo verdrietig is.
Nacht 50: Ohnee, de baby huilt alweer! Je vraagt je af waarom jouw baby na 7 weken nog steeds niet langer dan een paar uur aan een stuk slaapt en barst zelf in janken uit.
6.10u: baby wil eten en heeft een vuile luier
Nacht 1: Je denkt: ‘Dadelijk komt de zon op en ik ben moeder, wat romantisch is dit.’
Nacht 50: Je denkt: ‘FML.’
7.56u: baby is weer wakker
Nacht 1: YESSSSSSSS!!!! Dag twee met de meest perfecte baby op de hele wereld. En haar mooie oogjes gaan al open! Misschien doet ze dadelijk wel haar mondje open en maakt ze geluidjes, ik kan niet wachten!
Nacht 50: AAARGH, het is nog niet eens 8 uur. Snel die speen erin voordat ze haar mond opendoet.
Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.
Lees ook: Als je baby om het uur wakker wordt