Een kind krijgen? Eerst de poepluiers verdelen
De meeste mensen denken voor ze een kind krijgen niet echt na over hoe ze de zorg gaan verdelen. Komt tijd, komt raad, eerst maar eens die baby krijgen. En dan is het meestal de vrouw die het meeste zorgt. Dat heeft, zowel voor mama, papa én de baby, nadelige gevolgen. Tijd voor verandering! En die komt eraan.
Aanstaande ouders zijn naïeve mensen. Ze zweven op een premature roze wolk en denken alleen maar aan de schattige baby die zij weldra op de wereld zullen zetten. Aan hoeveel werk die schattige baby is en wie daarvoor gaat opdraaien denken ze meestal niet. Dat komt vanzelf wel goed, is het rooskleurige idee. En dan zijn die negen maanden voorbij en donderen de jonge ouders keihard van hun roze wolk. Omdat het toch wel pittig is allemaal. En de opvang duur. En papa’s baas opeens toch niet wil dat hij een papadag neemt. En de muren op mama afkomen, omdat de hele dag thuis zijn met een baby toch wel heftig is. En waarom gaat hij er eigenlijk nooit uit ‘s nachts? Waarom zijn alle poepluiers altijd voor haar? Waarom begint zij meteen met zeuren als hij thuiskomt na een lange werkdag? Welkom in de deceptie die het ouderschap heet. Want natuurlijk ben je zielsgelukkig met je kind en zou je het nooit meer willen missen. Maar de realiteit is vaak heel wat minder roze dan de droom.
LEES OOK: Papa mag niet minder werken. Of wil papa dat liever niet?
Niet in de 21ste eeuw
Waarom zijn we zo slecht voorbereid op het ouderschap? Voor een groot deel ligt dat aan de Nederlandse, ouderwetse het-gezin-is-de-hoeksteen-van-de-samenleving mentaliteit die we maar moeilijk van ons afgeschud zien te krijgen. Recent onderzoek van Rutgers liet zien dat nog steeds heel veel Nederlanders vinden dat moeders beter voor kinderen kunnen zorgen dan vaders en dat dat bovendien ook voornamelijk hun verantwoordelijkheid is. Daarnaast komen vaders er bekaaid vanaf als het op verlof aankomt: vijf dagen na de geboorte van hun kind moeten ze gewoon weer aan de bak. En parttime werken is in veel bedrijven voor mannen niet comme-il-faut. Gevolg: mama verdwijnt achter het spreekwoordelijke aanrecht en papa snijdt op zondag het vlees. We lopen dramatisch achter in vergelijking met steeds meer andere Europese landen, waar ze wel in de 21ste eeuw leven en zich realiseren dat niet alleen kinderen maken, maar ze opvoeden ook een kwestie van samenwerking is. Wat ertoe leidt dat ouders in spe voordat ze iemand in de wieg hebben liggen de zorgkalender al evenredig hebben ingevuld. Niet zo romantisch inderdaad, maar laten we eerlijk zijn: het ouderschap is ook geen rozengeur en maneschijn. Het is vooral hard werken.
Een betere band tussen vader en kind
Denken jullie aan kinderen, of is er misschien al eentje in de maak? Trek dan snel je agenda en ga samen om de tafel om uit te dokteren hoe jullie het straks allemaal gaan doen. Now is the time, letterlijk, want over negen maanden krijgen nieuwe vaders aanvullend geboorteverlof. In de categorie: duurt even maar dan heb je ook wat, lijkt Nederland zich eindelijk richting moderne tijden te bewegen. Vanaf 1 juli 2020 mogen vaders het eerste half jaar nadat hun kind geboren is vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen tegen 70 procent van hun loon. Nog steeds geen vetpot, maar hee: one small step for man, one giant leap for mankind, zullen we maar zeggen. Het verlof mag bovendien naar eigen voorkeur ingezet worden, dus papa kan ervoor kiezen samen met mama zes weken thuis te zijn meteen na de geboorte, het verlof te spreiden, of het in te zetten als moeder de vrouw weer aan het werk gaat, zodat hij ook in zijn eentje voor de baby kan zorgen. Uit onderzoek blijkt dat die laatste optie de meeste voordelen oplevert voor het hele gezin. Niet alleen levert het een betere band op tussen vader en kind, het leidt tot ook een evenrediger verdeling van het huishouden en daarmee een gelijkwaardiger rolverdeling in de relatie en het zorgt er bovendien voor dat kinderen zich sociaal-emotioneel beter ontwikkelen. Waar een beetje billen afvegen al niet goed voor is.
Een strakke gezinsagenda
Het ouderschap is een fulltime baan en zoals dat gaat met werk: dat is een kwestie van goed plannen. Want zelfs van de leukste baan ter wereld raak je burn-out als je je agenda niet bijhoudt en nooit werk delegeert aan een collega. Droom dus lekker over die wolk van een baby die jullie gaan krijgen, maar blijf met je beide benen stevig op de grond staan, ipv weg te zweven op die roze wolk. Organiseer een paar stevige businessmeetings met je partner en trek de gezinsagenda alvast strak. En laat papa lekker zes weken alleen met de baby. Dan is straks niet alleen dat vlees, maar ook het ouderschap voor hem gesneden koek.
Handig: om aanstaande en jonge ouders te stimuleren een goede zorgverdeling te maken en het geboorteverlof in te plannen hebben Rutgers en 24Baby de Verlofplanner gemaakt.
LEES OOK: Weer iets om je zorgen over te maken: lijdt jouw kind aan Early Life Stress?
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.