De dingen die je mag doen als je na je verlof weer op je werk verschijnt
Of je nou anderhalve dag per week gaat werken, of de volle vijf. Veel moeders gaan na hun verlof op een bepaald moment weer terug de werkvloer op. Omdat het financieel noodzakelijk is, of omdat ze het heel erg leuk vinden om te werken. Deze dingen mag je in de eerste weken op de werkvloer gewoon doen zonder je te schamen.
Lees ook: De dingen die je echt tijdens je verlof moet doen (voor je eerste kind zich aandient)
1) Huilen op je werk. Voor de duidelijkheid: het hoeft niet per se. Maar mocht het gebeuren, dan is het niet erg. Jij bent net zwanger geweest en de hormonen gieren door je lijf. Dus niemand durft er iets van te zeggen.
2) Heel luid bellen met de crèche om te vragen of de baby al gepoept heeft. Want als je net een kind hebt dat voor het eerst naar de crèche gaat, dan is het heus niet vreemd dat je halverwege de dag belt om te vragen hoe het dat kind vergaat. En dus vraag je gelijk even of de bonenschotel van gisteren er al uit is gekomen. Want als je net een baby hebt, is dat óók heel belangrijk om te weten.
3) Kolven. In de Nederlandse Arbeidstijdenwet staat dat iedere werkgever een kolfruimte moet hebben. Die ruimte moet van binnen kunnen worden afgesloten. En moet voldoende privacy bieden. Dus het kopieerapparaat mag er niet ook staan, en je baas mag je ook niet naar de wc verwijzen. In overleg met je werkgever mag je zelfs – tot de baby 9 maanden is – naar huis om borstvoeding te geven. Zolang het op en neer reizen niet meer dan een kwart van je werkdag in beslag neemt, moet je werkgever je doorbetalen voor de ‘verloren’ tijd en hoef je de uren niet te compenseren.
4) Je baby meenemen naar de vrijmibo. Baby’s zijn the best. En dat weten natuurlijk heel veel collega’s die je voorgingen in het ouderschap al lang. Die collega’s willen allemaal jouw baby vasthouden. Hoe cool is dat? Of ze willen boven de kinderwagen hangen en met een debiel stemmetje ‘koetsjiekoetsjie’ roepen. Zal je net zien dat je baby gaat lachen. Voor het eerst in zijn leven. Terwijl jij er apetrots bijstaat met een fluitje bier in je hand.
5) Een grote foto van je baby als achtergrond op je computer zetten. En nee, niet die ene van vijf minuten na de bevalling, want daar worden collega’s doorgaans erg ongemakkelijk van. Neem een lieve foto waarop de heerlijke appelwangen van je jongste aanwinst zijn te zien. En laat hem zien aan alle collega’s met die thuis kinderen hebben met wangen vol puberpuisten.
6) Wazig voor je uit staren. Want alle moeders die je voorgingen, die weten dat die mistige wolk die je voor je ogen hebt hangen heus op een bepaald moment wegtrekt. En die zullen je dus gewoon even met rust laten.
7) Beschuit met muisjes trakteren. In de collega-groepsmail zet je dat jij hebt gezorgd voor de beschuiten, de boter en de muisjes, maar dat iedereen de traktatie zelf even mag komen smeren aan jouw bureau. Als je met alle leuke collega’s gepraat hebt, is het zomaar een uur of drie. En op je eerste werkdag mag je dan echt naar huis (vinden wij).
8) Zeggen dat je het even niet weet – I. ‘Nou, dat jij nog zou terugkeren na de bevalling! Ga je nu minder werken?’ ‘Jij wordt zeker meteen weer zwanger.’ Het zijn opmerkingen die goed zijn bedoeld, maar loeihard kunnen aankomen. De enige oplossing: omarm de wazigheid uit Punt 6, en zeg dat je het gewoon even wilt aanzien. Het gaat collega’s geen reet aan wat je van plan bent met je werkweek te gaan doen. Of iemand nou 6 dagen per week wil gaan werken, of anderhalf. Voor alle nieuwsgierige collega’s geldt: bemoei je lekker met je eigen zaken.
9) Zeggen dat je het even niet weet – II. Hulp vragen is oké. Ook aan collega’s en zeker als je een maand of vier, vijf of zes uit de running bent geweest. Wie kan jou uitleggen hoe dat nieuwe Excellsheet werkt? (Wie kan je sowieso uitleggen hoe Excell werkt? My god!)
10) Nee zeggen als mensen vragen of je je schuldig voelt. Jouw baby van drie maanden is natuurlijk een uitzondering, maar doorgaans hebben baby’s van drie maanden vooral heel veel liefde en warmte nodig, en af en toe een droog pak. In die behoefte kan door een moeder worden voorzien, maar ook heel erg prima door een vader of opa, oma of een killer-oppas. Wij moeten de eerste baby nog tegenkomen die vanuit zijn wippertje zijn middelvinger opsteekt naar zijn moeder omdat ze die dag is gaan werken. Je schuldig voelen is dus nergens voor nodig.
Lees ook: 22 Mythes over zwangerschapsverlof