Deze pizza’s zijn superhip, lekker en héél snel klaar
Zelf pizzadeeg maken is natuurlijk leuk, maar als je een winkel in buurt hebt waar ze van die dunne Libanese platbroden hebben, dan maak je meest hippe pizza’s in een paar minuten!
Voor deze pizza’s moet je wel in een speciale buurt wonen, met veel Turkse of Marokkaanse winkeltjes. Je hebt namelijk van die Libanese platbroden nodig. Superdun zijn ze, ze lijken nog het meest op Matzes, maar dan iets groter en zacht. Of op pita’s – maar dan groter en platter. Kijk:
Je doet er als basis tomatensaus op, liefst zelf gemaakt (zie recept hieronder), maar je kan makkelijk smokkelen met wat kant en klare sugo (gezeefde tomatensaus, is iets zuurder). En de topping? Gewoon: iedereen krijgt wat-ie het lekkerst vindt.
Je hebt nodig voor 4 personen
4 à 6 platbroden (1 is meestal net te weinig voor volwassenen).
Een ui
Twee tenen knolfook
Een blik gepelde tomaten
Zo maak je het:
Tomatensaus
Snipper het uitje, en hak de twee teentjes knoflook. Bak in olijfolie tot de uitjes glazig zijn.
Gooi er een blik gepelde tomaten doorheen en laat een kwartiertje sudderen. (Als je echt lekker rode tomaten hebt gevonden, ontvel er dan 4 en gebruik die.)
Hak alle grote stukken tomaat zo klein mogelijk met een houten spatel. (Als je kinderen enorm precies zijn, gebruik dan even de staafmixer om er een gladde saus van te maken.)
Zet weg.
Maak nu de pizza’s.
Met een juslepel smeer je de platbroden met een dun laagje saus in. Dan vraag je aan iedereen wat ze erop willen en bak je ze per twee in de oven in 3 minuten gaar. Niet langer!
Mijn favoriete pizzatopping is deze:
Tomatensaus
Buffelmozzarella (4 plakjes)
Ansjovis (5 stukjes)
Olijven (6, even platgedrukt met een breed mes)
De luxe-het-is-weekeinde-en-we-hebben-bezoek-versie:
Tomatensaus
Buffelmozzarella
Strooi er na de oven Parmaham, rucola en grofgeraspte Parmezaanse kaas overheen, en een scheutje olijfolie
En de kinderen zijn heel blij met deze:
Tomatensaus
Goedkope geraspte mozzarella
Plakjes supergewone salami of gewone ham
Als je bezoek krijgt, serveer de pizza dan met een lekkere gevulde salade, van een zakje pluksla, met 8 zongedroogde tomaatjes, geroosterde plakjes van een hele courgette en artisjokharten uit blik. Met een lichte olijfolie/balsamicodressing. Strooi er geroosterde pijnboompitten overheen.
Maak ook eens: Deze pastasalade die vooral voor jóu heel lekker is.