Deze 10 dingen herken je als je kinderen én huisdieren hebt
Had je al een kat of een hond die een beetje je kind was vóór je kinderen kreeg, dan verandert er een hoop als de baby er eenmaal is. Deze 10 punten herken je als je kinderen én huisdieren hebt.
LEES OOK: Als je kind en je huisdier niet samengaan
Voordat ik moeder werd, waren mijn katten mijn kinderen. Ik had ze zindelijk gemaakt, deed ze in bad als ze onder de poep de kattenbak weer uit kwamen en föhnde ze weer droog (gelukkig maar 1 keer gebeurd), knipte hun nageltjes, ging met ze naar de dierenarts, had honderd koosnaampjes voor ze, hing hele verhalen tegen ze op (ik woonde lange tijd alleen), zette foto’s van ze op Facebook, trok ze gekke kragen en jasjes aan als ze geopereerd waren, kortom: ik was er heel erg druk mee. Toen werden mijn kinderen geboren. En kwam ik er niet eens meer aan toe om wat brokjes in hun bakje te gooien. Dat deed mijn vriend. Inmiddels is de balans gelukkig weer enigszins hersteld, maar helemaal zoals vroeger zal het nooit meer worden. Ben jij ook moeder van een of meer dieren- én mensenkinderen? Dan herken je deze 10 punten vast.
- Je hebt regelmatig last van een schuldgevoel.
Niet alleen omdat je tekortschiet naar je kinderen toe, nee, je schiet óók tekort naar je huisdier(en). Omdat je dierendag en hun verjaardag vergeet, ze soms van je schoot duwt als je schoot na een lange dag vol met kinderen eindelijk even leeg is, en je weleens denkt: was ik maar aan dieren begonnen nádat ik kinderen had gekregen. - Je huis stinkt altijd een beetje.
Geef het maar toe. Is het niet naar poepluier, dan wel naar kattenbak of natte hond, of een combinatie van deze. Zelf ruik je dat trouwens niet meer, maar bij twijfel: vraag het aan mensen die op bezoek komen. - Je hebt even overwogen je huisdier weg te doen.
Misschien niet serieus, misschien wel. Maar de gedachte is hoe dan ook bij je opgekomen toen je tot over je oren in de poepluiers zat en de hond/kat óók nog over het tapijt had gekotst, of je op dag zes van je kraamtijd bij de dierenarts zat in plaats van in bed beschuit lag te eten, of je viervoeter in de wieg van de baby ging liggen. - Daar voel je je dan ook weer schuldig over.
Want je huisdier is toch ook een beetje je kind en wie doet er nou zijn kind weg? - Je krijgt met de dag meer respect voor je huisdier.
Want hij zeurt of huilt zelden, is heel snel tevreden, zegt nooit ‘nee’ en slaapt nog door ook. Was je baby maar zo makkelijk. - Maar heeft-ie wél aandacht nodig, dan komt dat altijd ongelegen.
Zegt iemand die in de kraamtijd te maken had met een vlooienplaag en daarbij de vlooien uit het haar van haar pasgeboren baby’s moest plukken. En na een lange, lange avond waarbij de kinderen niet willen slapen, is er altijd nog wel een kat die diarree heeft, en ben ik eindelijk klaar met eten koken (twee maaltijden, een voor de kinderen en een voor ons), dan staan de katten me weer verwijtend aan te kijken omdat ik hun medicijnen ben vergeten te geven. - Toch heb je minder last van stress.
Het is namelijk bewezen dat het aaien van huisdieren stressverlagend werkt. En zit je er even doorheen omdat het ouderschap het uiterste van je vergt, dan kun je altijd rekenen op de niet- aflatende steun van je huisdier. En dan heb ik het nog niet eens over de stressverlagende wandelingen die je met een hond kunt maken. - Je praat tegen je dieren alsof het je kinderen zijn.
Praten tegen mijn dieren deed ik altijd al, maar als ik nu eens een praatje met ze maak, zeg ik dingen als: ‘Mama gaat zo even nieuwe brokjes voor jullie kopen.’ Gelukkig ben ik dan de enige die dat hoort. - Het is nooit stil in huis.
Zijn je kinderen naar de opvang of bij opa en oma en ben je zelf toevallig thuis, dan kun je er donder op zeggen dat je huisdier om extra aandacht komt bedelen (die van mij gaan meestal op mijn laptop liggen of net voor mijn toetsenbord heen en weer ijsberen). - De band tussen je huisdier en je kind is goud waard.
In de kraamtijd is het misschien even afzien, maar heb je je huisdier rond die tijd níet voorgoed ondergebracht bij je ouders of op de boerderij van je tante, dan loont dat. Een baby zien opgroeien tussen dieren is namelijk fantastisch. Mits het een beetje klikt, laten je dieren zich van een andere kant zien en vertonen je kinderen al snel een vertederde dierenliefde, goed voor veel ah’s en oh’s en héél veel schattige foto’s. En zo belanden je dieren toch weer op Facebook.
(P.S. Kom maar door met die schattige dier-met-kind foto’s in de comments op Facebook)
LEES OOK: Waarom je kind een huisdier verdient (in 10 hartverwarmende foto’s)
Janneke (45) heeft drie dochters: een tweeling van 8 en een peuter van 2. Over de tweelingzwangerschap en -hectiek van de eerste jaren schreef ze het boek O jee het zijn er twee. Tegenwoordig probeert ze vanuit intuïtie en creativiteit te balanceren tussen haar werk als schrijver en het moederschap van drie meiden. Je kunt haar belevenissen ook volgen op haar Instagram.