De nieuwe generatie thuisblijfmoeders is super ambitieus!
Vergeet alles wat je hebt gelezen en gehoord over thuisblijfmoeders. Er is een nieuwe generatie moeders opgestaan die een eigen bedrijf begint en haar eigen toekomst in handen neemt. En jij kunt het ook. Je hoeft alleen maar te beginnen. Lees de tips!
Lees ook: 10 Leugens die thuiswerkende moeders zichzelf vertellen
Toen ik aan het begin van mijn carrière stond, kon ik me niet voorstellen dat ik kinderen belangrijker zou vinden dan werk. Het pad dat voor me lag was duidelijk. Ik zou op een kantoor gaan werken, en daar steeds leukere of betere functies proberen te krijgen, en dan misschien weer naar een nieuw kantoor en daar hetzelfde proberen – en dat zo ongeveer tot aan mijn pensioen.
Ja, dacht ik, als je kinderen krijgt dan kun je hooguit vier dagen gaan werken, want ik zag om me heen dat vrouwen die drie dagen werkten best worstelden met hun beperkte tijd, ze hoorden er niet helemaal bij, in mijn ambitieuze twintigerogen.
Eigenlijk moest je vijf dagen blijven werken, maar vier kon nog net.
Meer voorstellingvermogen had ik niet.
Koekjesbakkende huismus
Ik was enorm bezig met hoeveel dagen kan een kind naar de crèche zonder dat het zielig of schadelijk is? Vier dagen moest kunnen, vond, misschien zelfs vijf.
Er was één ding waar ik steeds overheen keek: als je moeder bent, wil je dat niet.
Je weet niet van te voren dat je bij je kinderen wilt zijn, niet omdat dit moet, maar omdat je het LEUK vindt.
En waardevol.
Maar dat betekent natuurlijk niet dat je een fulltime koekjesbakkende huismus moet worden.
En precies dat heeft deze nieuwe generatie door.
Werknemers
Het komt natuurlijk ook door de veranderde positie van de werknemers. Niemand die nu in vaste dienst is, verwacht daar te kunnen blijven tot aan het pensioen. Overal vallen ontslagen, niemand is meer veilig voor de crisis en de bezuinigingen. Uit noodzaak beginnen veel mensen een ‘eigen bedrijf’ – vaak een zzp-bestaan naast een WW-uitkering, in de hoop snel weer een baan te krijgen.
Maar het zijn vooral de moeders die voordeel gaan halen uit deze nieuwe maatschappelijke situatie. Die denken: heerlijk, dat thuiszitten. En proberen van daaruit iets op te bouwen.
Van keukentafels tot aan flexplekken
Ik zie ze overal om me heen: schrijvende freelancers, cupcakefabrieken (ja echt!), communicatieadviseurs, thuiszorgbedrijfjes, florerende webwinkels, cateringbedrijfjes – zelfs tot aan mediabedrijven waar 60 man werkt. Sommigen werken aan hun keukentafel, anderen in flexkantoren of in hun eigen kantoor met personeel.
Zelf werk ik de helft van de tijd aan mijn keukentafel, draai een wasje tussendoor, en de rest van de tijd op een kantoor, waar ik een flexplek heb gehuurd, waar ook weer moeders werken.
We werken keihard, maar we hebben een ding gemeen: we zijn flexibel. En dat heb je de eerste 16 jaar van je kind hard nodig. Want of ze nou 0 zijn, of 12 – er zijn altijd fases dat er even een tandje bij moet. Dat gaat niet meer weg: van de eerste dagen op school, tot aan hard werken om naar de middelbare school te gaan – ze hebben je nodig. En wat denk je van pubers die hun huiswerk niet willen maken?
Geen baas meer
Wij hebben ons leven zo ingericht dat we gas bij en gas terug kunnen geven wanneer dat nodig is. We werken even hard als mensen in vaste dienst, maar we staan niet dagelijks om zes uur gestresst op een koud perron op de trein te wachten, we kunnen overdag soms even boodschappen doen, we kunnen zelfs mee op schoolreisje en als er iemand ziek is, is er geen baas die ons in de nek hijgt.
Dat is wat moeders nodig hebben. (Of er moet een vader bereid zijn dat te doen.) We hoeven het alleen maar even te organiseren.
Geïnspireerd?
Om ook thuis te gaan werken heb je het volgende nodig:
• De juiste instelling:
Thuiswerken is nog steeds werken, er is alleen niemand die je vertelt wat je moet doen en wanneer. Je moet dus wel de motivatie hebben om de hele dag door jezelf aan de gang te houden – ook als de kinderen net weer in bed liggen.
• Een plan:
Niet in alle beroepen is het natuurlijk mogelijk om thuis te werken, of voor jezelf te beginnen. Maar je kan ook een ander beroep kiezen waarin dat wel kan, dat dicht bij je huidige beroep ligt. Begin dan in de avonduren. Verzin een onderneming, praat met mensen en schrijf op wat je wilt gaan doen. En houd je daaraan, tenzij het niet werkt, dan schaaf je bij, maar verlies je focus niet.
• Zoek hulptroepen:
Ga ruilhandels aan met andere thuiswerkende moeders, spreek met elkaar af dat je elkaar helpt op bepaalde dagen als je overloopt met werk. Vraag je moeder, je partner, • en zorg voor een hele lijst oppassen voor als je even een piek hebt.
• Maak een realistisch schema:
Als er een kleintje thuis is, dan ga je willen werken als deze slaapt. Zorg dat je hoeveelheid werk voor die dagen niet te groot is en zeker niet per se af moet zijn, want dan wordt een kort slaapje opeens superfrustrerend.
• Maak een werkplek:
Hoe klein ook, zorg voor een bureautje waar je computer staat en waar je wat papieren kan laten liggen. En zorg dat de kinderen weten dat ze daar vanaf moeten blijven!
Wat je ervoor terugkrijgt (behalve dat je de eerste stapjes niet mist!)
• Een hele boel flexibiliteit:
Nooit meer in de file, nooit meer door de supermarkt rennen om zes uur, nooit meer stress – nee, sorry, die dingen zullen soms terug blijven komen. Maar niet meer in een elke dag ritme. De tandarts en zelfs een ziek kind is opeens vaak geen levensgroot probleem meer. En als ik dringend naar de HEMA moet dan denk ik ’s avonds: doe ik morgen wel even tussendoor. Doe ik nooit, maar de gedachte dat het kán is al onbetaalbaar.
• Tijd voor een dutje:
Als je kinderen hebt die nog niet doorslapen, dan weet je hoe fijn het kan zijn om even een half uur te gaan liggen. Het helpt je ook de nacht door: okee, het is nu 4 uur en ik ben op, maar straks ga ik even dutten.
• Klusjes doen terwijl je werkt:
Je kan prima als je aan het bellen bent de was ophangen, de vaatwasmachine inruimen, of je lunch klaarmaken. Ik zelf gebruik die klusjes ook als denktijd.
• Werken in een fijne omgeving:
Geen vieze koffieautomaten, geen venijnige bazinnen meer – het is hooguit de ontbijttroep van de kinderen waar je je aan ergert.
Zo, en nu ga ik weer even een wasje draaien.
Lees ook: 8 Manieren om het zelfvertrouwen van je kind te boosten