De eerste hapjes, vanaf wanneer mag dat en hoe pak je het aan?
Ohhh die eerste hapjes zijn toch zo leuk. Ik keek reikhalzend uit naar het moment waarop ik mijn kinderen voor het eerst van een lepeltje kon laten eten. Na 2 happen waren ze al klaar mee, maar goed, het begin was er. Maar wanneer begin je nou met die eerste hapjes? Wat geef je dan? En hoe doe je dat?
Eerst groente, dan fruit
Nog steeds is het advies van zowel het Consultatiebureau als van het Voedingscentrum om eerst met groente te beginnen en daarna pas fruit te introduceren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die deze volgorde aanhouden later betere eters zijn. Eigenlijk ook wel logisch, fruit is natuurlijk een stuk zoeter en baby’s zijn echt niet gek. Als ze eerst banaan proeven en een dag later bloemkool, houden ze hun lipjes stijf op elkaar.
Oefenhapjes bij 4-6 maanden
Die eerste hapjes worden ‘oefenhapjes’ genoemd en hier begin je mee tussen de 4 en 6 maanden. De eerste 2 weken geef je uitsluitend groentehapjes. Daarna ga je fruit introduceren. In het begin zijn het vaak slechts een paar hapjes. Je kindje moet echt even wennen aan die nieuwe structuur en smaken, maar je zult zien dat het al snel meer zal worden. Het is wel belangrijk dat het groente- of fruithapje niet ten koste gaat van de borst-/flesvoeding. Dit blijft de belangrijkste voeding – en hoofdmaaltijd – voor kindjes van deze leeftijd. Je kunt beginnen met 1 á 2 keer per dag, 2 tot 4 lepeltjes. Oefenhapjes geef je om je kind te kunnen laten wennen aan andere smaken dan alleen warme melk. Bovendien leert je kindje van een lepel eten en stimuleert zo zijn mondmotoriek. Eerder met hapjes beginnen dan vier maanden wordt niet aangeraden, vanwege de kans op het ontwikkelen van een allergie.
Maar hoe weet je nu dat je kind klaar is voor zijn eerste hapje? Vaak maakt je baby smakkende geluidjes of kijkt hij het eten uit je mond, dan weet je dat je kunt beginnen. Wortel, pompoen, zoete aardappel, courgette, avocado (evt aangemaakt met een beetje moeder- of opvolgmelk) of bloemkool vinden baby’s vaak lekker. Geschikte fruitsoorten zijn banaan, perzik, peer en meloen. Kies in het begin voor zachte en milde smaken. Gaan de fruit- en groentehapjes goed? Vanaf 6 maanden kan je vlees/vis, rijst/pasta/aardappelen en groente gaan combineren. Je kunt de hapjes gewoon met een vork prakken. Een blender of staafmixer is niet nodig. Eerst prak je de hapjes nog heel fijn en vanaf 8 maanden kun je langzaam de structuur wat grover maken en de borst- of flesvoeding vervangen door een hapje. Als ie 1 jaar oud is mag je kind met de pot mee-eten (let wel op toegevoegd zout)! Superleuk en makkelijk bovendien. Dwing je kind overigens nooit om meer te eten als hij niet meer wil. Kleintjes kunnen zelf heel goed aangeven of ze genoeg hebben gehad of niet.
Rapley methode
Je kunt er dus voor kiezen om je baby gepureerde voeding te geven, maar er zijn ook ouders die hun kind vanaf 6 maanden een stronk gekookte broccoli in de handen drukken. Dit wordt de Rapley methode genoemd en houdt in dat het je vanaf 6 maanden vast voedsel aanbiedt om zo de mondmotoriek van je baby te ontwikkelen. Snij dit niet in kleine stukjes, maar in grotere stukken of reepjes zodat je baby het voedsel makkelijk kan vasthouden. Net als bij de borst- of flesvoeding die eerste maanden bepaalt je kind dmv de Rapley methode hoeveel hij eet en in welk tempo hij dat doet. In één keer de hele stronk wegknabbelen of onderzoekend kleine hapjes nemen. Het is allemaal prima. Ook hier geldt: deze eerste hapjes zijn nog geen vervanging van de borst- of flesvoeding, maar bedoelt om spelenderwijs te leren eten. Wees niet bang dat je kind met deze manier van eten sneller stikt. In principe verslik en stik je sneller in vloeibaar voedsel dan in vast voedsel. Baby’s hebben een sterke kokhalsreflex, schrik dus niet als je kind begint te kokhalzen. Het ziet er misschien eng uit, maar het is juist nuttig. En als je baby nog geen tandjes heeft kan ie ook prima eten middels de Rapley methode. Die kaakjes zijn ontzettend sterk!
LEES OOK: Wat mag je nou wel en wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap?