De do’s and don’ts in de eerste uren met je baby
Ja, de grote WhatsApp-aankondiging kan wachten en nee, je baby hoeft niet binnen zes seconden op Facebook. Maar die éne foto mag je niet vergeten te maken. De eerste uren met je baby zijn bijzonder, overweldigend en soms een tikje stressvol. Deze zaken doe je dan vooral wel en niet.
DO
Stuur de gynaecoloog weg
De man (/vrouw) heeft vast een druk schema en jouw ietwat gehavende oorlogsgebied wat oplappen moet ook gebeuren, maar níét als je net met je moeder aan het bellen bent. Want je kunt maar één keer met haar delen dat je toevallig net de mooiste baby op aarde hebt gebaard. Daar heeft zo’n dokter vaak verrassend veel begrip voor.
…en je schoonouders ook
Sta niet (wij herhalen: sta NIET) toe dat wie dan ook die niet op je allerkortste approved-lijstje staat (je partner, de baby, eventueel en alleen indien strikt noodzakelijk een levensreddende dokter) sneller dan jij wilt je comfort zone betreedt. Nieuwsgierige schoonouders horen niet in een verloskamer waar jij nog met je benen in de beugels ligt uit te hijgen. Al hebben ze twee weken op de gang staan wachten.
Aanleggen, die baby!
Tenminste, als je borstvoeding wilt geven. De eerste uren na de geboorte is een baby vaak uitermate alert én krijgt ie allerlei interne impulsen die hem linea recta richting jouw borst dirigeren. Handig om daar – als de omstandigheden het een beetje toelaten – gebruik van te maken. En het is ook nog eens goed voor de hechting (die tussen jou en je kind. Die met naald en draad, dat is weer een ander verhaal).
Say cheese
Vraag de verloskundige, kraamverzorgster of verpleegkundige om foto’s van jullie drieën te maken. Ja, je ziet er waarschijnlijk uit alsof je recent door een vrachtwagen bent overreden en je haar heeft in het verleden beeldiger gezeten, maar echt, die foto’s worden je dierbaar. Het is echter aan te raden advies van een niet-hormonale deskundige in te winnen voordat je ze in een vlaag van emotie op Facebook zet.
Snuffel aan je kind
Word je vooraf nog volslagen onpasselijk van mensen die zeggen dat de geur van vruchtwater echt heel bijzonder is, met je baby in je armen weet je wat ze bedoelen. Wat niet wegneemt dat het heel oké is om te vragen of iemand de junior eerst even een beetje schoon kan vegen, want het moet wel leuk blijven.
Relax
Leuk voor je nicht dat ze twee minuten na de bevalling al zelfstandig de trap af rende om beschuit met muisjes voor de verloskundige te smeren (“Ik voelde me zó energiek, ik móést er gewoon uit”) of dat je beste vriendin binnen vijf minuten in de badkamer haar make-up stond bij te werken (“Je wil toch een beetje leuk op de foto staan, hè?”), maar echt, pak die rust in de eerste uren na je bevalling. Of je nou drie of dertig uur bezig bent geweest, je lichaam is moe. En je hebt pijn in spieren waarvan je het bestaan niet eerder had vermoed.
Lees ook: 22 Mythes over zwangerschapsverlof.
DON’T
Vragen naar de schade aan je onderkantje
Informeer niet naar het aantal hechtingen down under, de meeste verloskundigen of gynaecologen vertellen het je niet uit zichzelf. Waarom zou je het willen weten? Je zult hoogstwaarschijnlijk worden geplaagd door visioenen van hoe het er dan wel uit zal zien met twaalf / zeventien / vijfendertig / zevenentachtig van die draadjes. Bevrijdender is het idee dat het er vast niet meer dan twee zullen zijn. Ja, ook al waren ze drieënhalf uur aan het hechten. Met z’n tweeën. Het waren gewoon twee heel ingewikkelde hechtingen.
Je zorgen maken om de borstvoeding
Maak je niet druk als je kind niet meteen je hele melkvoorraad naar binnen klokt. De eerste 24 uur kan een baby makkelijk teren op de reserves die ie vanuit de baarmoeder heeft meegekregen. En daarna… heb je altijd nog een kraamverzorgster met een boekwerk vol borstvoedingstrucs om je wanhopig aan vast te klampen.
Meteen gaan lopen Facebooken
Voel je niet verplicht om de komst van je nageslacht stante pede te delen in je 37 WhatsApp-groepjes. Vriendinnen/ collega’s/ de buren spatten vast bijna uit elkaar van nieuwsgierigheid, maar je telefoon kan een irritant grote stoorzender zijn in je verder zo leuk afgesloten coconnetje. O, en Facebook bestaat morgen ook nog wel.
Het kind badderen
Ook al kan een pasgeboren baby er wat – we zeggen het maar gewoon – groezelig uitzien, allerlei deskundigen raden aan hem / haar niet te snel in bad te doen. Dat witte laagje over de huid (vernix heet het, en het bestaat uit water, talg, huidcellen en haartjes) heeft allerlei antibacteriële en anti-uitdrogende voordelen. Bovendien helpt het je baby om beter op temperatuur te blijven nu ’ie de warme baarmoeder ineens voor een frissere omgeving heeft verruild. Na een paar uur begint de laag al te drogen en meestal verdwijnt hij vervolgens vanzelf.
Je man vergeten
Terwijl hormooncode rood geldt in de kraamkamer, schreeuwen al je instincten dat je je alléén nog maar op de baby moet richten. Moet je ook zeker doen, maar het verdient enige aanbeveling je partner niet helemaal te vergeten. Erken zijn bestaan, zeg maar, en ruk je los van je hagelnieuwe kind om te vragen hoe het met hem gaat. Aangezien het ook zijn kind is. En dit nogal Een Moment is voor jullie samen. En de bevalling voor hem ook best een dingetje was.
Lees ook: Die bevalling ging nog wel, maar toen… Over de eerste 10 dagen erna