Borstvoeding is het beste voor je baby. Maar niet altijd voor de moeder.
‘Borstvoeding is het beste voor je baby’. Zodra je zwanger bent, wordt deze slogan erin geramd. In de opvoedboekjes, op sites, op pakken melkpoeder, bij de verloskundige, het consultatiebureau en het ziekenhuis: als nieuwbakken moeder kan je de boodschap moeilijk ontgaan. Franke vraagt zich af: slaan we niet een beetje door?
Dit schreef ze over de tijd dat ze borstvoeding gaf:
Onlangs las ik dit bericht op Nu.nl: Babymelk bij elf winkelketens verkocht zonder verplichte tekst. Consumentenorganisatie Foodwatch startte onlangs 29 klachtenprocedures tegen winkels en melkproducenten bij de Reclame Code Commissie. Die oordeelde: 11 webwinkels overtreden de wet. Bedrijven als Albert Heijn en Kruidvat zouden in hun webshops alternatieven voor borstvoeding verkopen zonder daarbij te vermelden dat borstvoeding beter is, geeft Foodwatch aan. De waarschuwing geldt sinds 1981 “Om te voorkomen dat ouders door de voedingsindustrie worden verleid tot aankoop van hun producten ten koste van borstvoeding.”
Lees ook: Waarom je de fles niet als vergif moet zien (en borstvoeding ook prima is!).
Die laatste zin, daar ergerde ik me nogal aan. Verleid worden door de voedingsindustrie ten koste van borstvoeding? Foodwatch, geloof deze moeder: van alle kanten krijg je het al te horen, hoor. Dat borstvoeding het beste voor je baby is. Ook als je het online koop, staat het alsnog op het pak. Maar al lang daarvoor wordt het er bij de zwangere vrouw ingeprent. Je leest de boodschap in alle opvoedboeken, op alle sites. Het wordt je verteld door de verloskundige, de kraamverzorgende. Ik las eens de opmerking van een kraamverzorgende die soms heel graag ploeterende moeders met bloed, kloven, kolven, hele stellages met rietjes om hun borsten graag eens zou willen toefluisteren: ‘Kap lekker met die borstvoeding.’ Maar dat mag niet. Zoals er wel meer niet mag als het op borstvoeding aankomt. Dat is namelijk allemaal vastgelegd in de WHO borstvoedingscode, die in het leven is geroepen zodat ouders “vrij van commerciële belangen een keuze kunnen maken voor het voeden van hun kind.”
Maar heeft het WHO, onze overheid, Foodwatch, nou helemaal niet door dat in een welvarend land als Nederland (ik heb het nu dus even niet over uitwassen in diep donker Afrika) moeders als ik niet zozeer een commerciële druk, maar juist een sociale druk ervaren? Een enorme sociale druk om borstvoeding te geven? Het is een sociale druk die in mijn geval zo groot werd, dat ik drie maanden met helse pijnen een baby heb lopen voeden. Met ontsteking na ontsteking, bloedende tepels, vijf soorten crèmes en andere tovermiddeltjes, meerdere borstvoedingsdeskundigen die tegengestelde adviezen gaven, van het kastje naar de muur, tot ik uiteindelijk doodmoe bij de huisarts belandde. Met een kapot lichaam en een baby die te weinig binnen kreeg. Zij constateerde dat mijn huid te dun en gevoelig was voor borstvoeding. Dat wat er ook gebeurde, die borstvoeding nooitnooitnooit zou gaan lukken. En ik maar denken dat het aan mij lag. Dat ik faalde, een loser was. Omdat ik niet goed aanlegde, omdat ik niet door de pijn heen wilde, omdat ik niet de focus had. Dat was me namelijk verteld door de professionals die mijn borstvoedingsmethode uitgebreid hadden bestudeerd. Ik had gefaald om mijn kind het beste te geven wat er was. Maar borstvoeding doe je in veel gevallen niet zomaar eventjes, dat bleek.
Lees ook: Borstvoeding versus flesvoeding: zoek de verschillen.
Dus als ik even eerlijk mag zijn: ik dank god op mijn blote knietjes dat er zoiets bestaat als poedermelk. Het hield mijn kind in leven. Redde mij van eindeloze ontstekingen. Het maakt dat vrouwen op tijd weer kunnen werken, want dat wil onze overheid ook zo graag, en dat papa’s kunnen participeren in het ouderschap. Het zal best dat borstvoeding het beste voor de baby is, maar laten ook vooral blij zijn dat onze baby’s niet dood hoeven te gaan van de honger of met minnen of geitenuiers gevoed hoeven te worden, zoals men vroeger deed. Tot slot nog even aan iedereen die wél makkelijk borstvoeding geeft: tel je zegeningen en wees mild met je oordeel over vrouwen die flesjes geven/maar 2 maanden voeden/maar zes maanden voeden. Jij hebt het geluk dat je het beste voor je baby kunt aanbieden. Er zijn heel wat vrouwen die maar wát graag hetzelfde hadden willen doen, maar dat niet lukt. Zonder oordeel is deze kwestie, letterlijk en figuurlijk, pijnlijk genoeg. Iedereen wil maar één ding: het beste voor haar baby. Borstvoeding, of niet.
Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.