Biologische voeding voor je baby, moet dat nou echt?
Als je je kind flesvoeding geeft heb je veel keuzes, er zijn namelijk nogal wat verschillende soorten voeding op de markt. Maar, hoe weet je nou welke je moet kiezen?
Toen ik voor het eerst moeder werd, was ik van plan borstvoeding te gaan geven. Dat is immers, volgens de WHO, het beste voor je kind, zeker de eerste zes maanden. Helaas ging dat bij mij niet helemaal zonder slag of stoot en uiteindelijk moest mijn zoon het hebben van afgekolfde melk, omdat zelf voeden gewoon niet lukte. En na een tijd gingen we volledig over op flesvoeding. Ik dacht dat het eenvoudig zou zijn. Zo van: even naar de winkel, pakje poeder halen et voila: dinner is served. Maar dat bleek toch wat ingewikkelder te liggen. Ik kwam er namelijk achter dat er heel veel verschillende soorten flesvoeding zijn. Een heel schap vol verschillende merken en soorten en ik had geen flauw idee welke ik moest nemen. Uiteindelijk heb ik na enige twijfel een keuze gemaakt. Daar hebben mijn zoon en zijn zusje het allebei prima op gedaan, maar toen ik jaren later nog een derde kind kreeg, maakte ik voor haar een andere keuze. Een biologische keuze.
Ik ben de afgelopen jaren namelijk toch wat meer na gaan denken over mijn gezondheid, maar vooral over die van mijn kinderen. En over de gezondheid van de wereld. Want daar moeten we tenslotte zuinig op zijn. We horen aan de lopende band over de opwarming van de aarde, de uitputting van de grond en de verschrikkelijke dingen die er gebeuren in de veehouderij, alleen maar om onze consumptiewoede te bevredigen. Ik word daar best wel droevig van. En een beetje angstig ook soms, want de enge berichten over al het slechte voedsel dat we dagelijks binnen krijgen vliegen je om de oren. Daarom wil ik samen met mijn gezin mijn best voor doen de planeet. Bijvoorbeeld door bewuste keuzes te maken in wat we eten. En dat geldt dus al van jongs af aan. Daarom gaf ik mijn derde kindje biologische opvolgmelk.
In principe is alle flesvoeding die in Nederland verkocht wordt prima. De voeding moet aan zeer hoge kwaliteitseisen voldoen. Je kunt dus eigenlijk geen slechte keus maken. Maar met biologische voeding geef je je kind (en de planeet) net dat beetje extra dat het zo nodig heeft. Bijvoorbeeld met Neolac, dat voor haar opvolgmelk en peutermelk gebruik maakt van weidemelk uit biologische melkveehouderijen. De boeren die de melk leveren voor Neolac laten hun koeien zoveel mogelijk buiten grazen en geven ze biologisch geteeld voer, grotendeels afkomstig van de eigen boerderij. De mest van deze koeien wordt vervolgens hergebruikt op het land waardoor de natuurlijke kringloop wordt voltooid. Bovendien zijn de blikken van Neolac gemaakt van duurzame materialen die bijna volledig gerecycled kunnen worden.
Is biologische flesvoeding echt nodig? Tja, dat is een goede vraag. Ik vond het een prettig idee dat ik op deze manier échte Nederlandse weidemelk met alle nodige voedingsstoffen kon geven. Daarbij maakte ik een milieubewust keuze. Daar voelde ik me in ieder geval goed bij.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Neolac biologische opvolgmelk en peutermelk. Maar de inhoud is 100% van ons.
Borstvoeding bevat alles wat je kindje nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling. Als je besluit geen borstvoeding meer te geven, dan is Neolac Biologische Opvolgmelk een verantwoorde keuze om je kindje alle nodige voedingsstoffen te geven als onderdeel van een gevarieerd dieet. Neolac is het enige merk opvolg- en peutermelk op basis van Nederlandse biologische melk. De opvolg- en peutermelk komt van Nederlandse koeien die heerlijk buiten grazen en biologisch voer krijgen. Neolac is samengesteld met duurzame ingrediënten en makkelijk, hygiënisch en duurzaam verpakt. Kijk voor meer informatie op Neolac.nl
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.