Uit onderzoek blijkt: Dit zijn de beste (en slechtste) landen om zwanger te zijn

20.09.2019 04:55
Uit onderzoek blijkt: Dit zijn de beste (en slechtste) landen om zwanger te zijn


In Nederland is een zwangerschap over het algemeen reden voor een feestje, maar dit is niet over de hele wereld zo. Save the Children zocht uit wat eigenlijk de beste, en de slechtste, landen ter wereld zijn om te wonen wanneer je in verwachting bent?

Stichting Save the Children komt elk jaar met het rapport State of the World’s Mothers, en hieruit blijken enkele opvallende dingen. Zo staat in dit rapport dat de VS van alle ontwikkelde landen (de zogenaamde eerstewereldlanden) het állerslechtste scoort wanneer het gaat om de gezondheidszorg voor moeders. In de VS loopt een zwangere vrouw een kans van 1 op 1800 om te overlijden tijdens haar zwangerschap of tijdens de geboorte. Lekker bezig, Trump.

Wat is dan het beste land om te wonen als je in verwachting bent? Als je kou geen probleem vindt, dan is Scandinavië aan te raden. Noorwegen staat bovenaan de lijst, gevolgd door Finland, IJsland, Denemarken en daarna Zweden. De moeilijkste landen om te wonen wanneer je zwanger bent bevinden zich alle vijf in Afrika, met Somalië op de allerlaatste plaats, net onder Congo. In deze landen is de kans dat je als vrouw zal overlijden aan een zwangerschapsgerelateerde complicatie 1 op 30 (ter vergelijking: In Nederland sterven per jaar minder dan 10 vrouwen per jaar als gevolg van de zwangerschap en bevalling).

Wat is de reden voor deze grote verschillen tussen landen? Uiteraard spelen rijkdom en armoede een grote rol. De landen die onderaan de lijst van Save the Children eindigen zijn niet toevallig de armste landen ter wereld. Maar wat de landen bovenaan de lijst met elkaar gemeen hebben is dat zij een goed ingerichte gezondheidszorg hebben die zich focust op prenatale zorg. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de moeders in deze landen gezonder zijn, maar ook de baby’s.

Zo heb je in Noorwegen (volgens de WHO één van de landen met de beste gezondheidszorg ter wereld) svangerskapskontroll, oftewel reguliere check-ups tijdens de zwangerschap, die volledig onder de zorgverzekering vallen. Daarnaast krijgen moeders in Noorwegen 49 weken(!) volledig doorbetaald zwangerschapsverlof, en ze kunnen zelfs kiezen voor 59 weken verlof, tegen 80% van hun salaris. Alle testen zijn beschikbaar en worden volledig vergoed, maar ze zijn niet verplicht. Dus als een moeder van bepaalde onderzoeken af wil zien, staat ze hier vrij in. Denk je nu, dat klinkt redelijk vergelijkbaar met Nederland? Dat kan wel kloppen. Nederland staat namelijk op nr. 6 van de landenlijst van Save the Children. Dat is een verdomd goede score, al zeggen we het zelf.

Ter afsluiting nog een leuk feitje: in Japan krijgen zwangere vrouwen van de overheid een Maternity Mark. Dit is een speciaal embleem dat vrouwen aan hun sleutels, kleding of tas kunnen dragen waardoor anderen kunnen zien dat ze in verwachting zijn, en dus vriendelijk behandeld moeten worden. In Japan zal je als zwangere vrouw dus nooit hoeven staan in een bus.

Bron: Healthy Way

LEES OOK: Wereld Gezondheids Organisatie slaat alarm: steeds meer doden door niet vaccineren