14 Dingen die je razendsnel leert als je moeder wordt
Dat vier uur slaap het nieuwe acht is en dat je niet álles op het consultatiebureau hoeft te vertellen – de lessen vliegen je om de oren als je moeder wordt.
Tijd voor een betekenis: mijn kind (1,5 jaar) drinkt nog uit een fles. Niet altijd, want hij heeft ook zo’n reuzehandige oefenbeker voor water (soms) en diksap (vaak), maar zodra het bedtijd is, grijp ik niet naar bekers, bordjes of ander servies, dan geldt er maar één heilige regel: de papfles. Nu schijn ik daar al enige tijd geleden mee gestopt te moeten zijn, want a, hij heeft het niet meer nodig, b, hij zit curve-technisch gezien op plus 2 en c, pap dient VAN EEN BORDJE te worden gegeten. Daarom vertel ik op het consultatiebureau maar niet dat Casper altijd gaat slapen met een fles Nutrilon + rijstebloem (een hele, want de drie keer dat we een halve probeerden was hij om 5 uur wakker en hoewel daar vast geen enkel verband tussen heb, heb ik besloten te geloven dat dat wel zo is). De Regels en Boekjes ten spijt, ik pieker er niet over om met die fles te stoppen. Ik zou ook wel gek zijn, want tien van de tien keer gaat hij heel braaf slapen met z’n flesje en als hij twee keer per maand ’s nachts een keer wakker is, is het veel. Deze en nog een heleboel andere lessen staan niet in De Boekjes, maar je leert ze razendsnel als je moeder wordt.
LEES OOK: 10 Dingen die je écht niet moet doen als ik net een baby heb.
1. Alles weten maakt niet gelukkig
Consultatiebureaus zijn heel zinvolle instellingen waar veel goed werk wordt gedaan, laat daar geen twijfel over bestaan. En het is meer dan handig dat je een vraagbaak hebt, die je altijd middels boekjes, foldermateriaal of een simpel telefoontje kunt raadplegen. Maarrr…alles vertellen maakt niet per definitie gelukkig. Zoals het feit dat je anderhalfjarige kind nog een papfles voor het slapengaan weglurkt, we noemen maar wat.
2. Verplaats nimmer een slapende baby
Sommige kraamverzorgster – vaak zo richting de pensioengerechtigde leeftijd – bezigen graag het aloude adagium: het bed is om te slapen, de box is om te spelen. Nu is dat op zichzelf een heel nuttige invulling van de box die ook zeker moet worden toegejuicht, maar stel dat je baby er per ongeluk even in in slaap valt, dan geldt de alles-overrulende regel: verplaats nooit een slapende baby. Alle kraamverzorgsters-wijsheden ten spijt. Hetzelfde geldt overigens voor de Maxi-Cosi. Er bestaan zeer zinvolle regels over de maximale hoeveelheid tijd die je kind erin mag doorbrengen, maar iedereen die weleens de fout heeft gemaakt te denken dat je een baby al slapend naar z’n bedje kunt verplaatsen, weet inmiddels dat een Maxi-Cosi een heel prima slaapplek is.
3. Tien minuten is echt veel
Stond je vroeger weleens gewoon tien minuten met je telefoon te lummelen (en dat vond je dan niet eens echt tijdverspilling), tegenwoordig vormen diezelfde tien minuten waarin je kind heel even zichzelf vermaakt een zee van tijd waarin je allerlei nuttigs kunt doen. Zoals én een was vouwen én stofzuigen én een cappuccino achterover slaan én even snel de hond uitlaten. En dan ook nog zestien app’jes beantwoorden.
4. Je bent geen loser
Niet als je stopt met de borstvoeding. Nee, ook niet na twee dagen. Of er überhaupt nooit aan begint. Niet als je kind na een halfjaar nog niet doorslaapt. Niet als je niet meer kunt stoppen met huilen als je bij de crèche wegrijdt, en na vijf minuten al opbelt. Niet als je je hele carrière aan de wilgen hangt omdat je liever bij je kind wilt zijn. Niet als je je huilende baby niet stil krijgt en het je schoonmoeder toevallig wel in twee minuten lukt. Niet als je gewoon niet functioneert op twee uur slaap. Je bent gewoon geen loser. Nooit.
5. Dure rompers zijn geldverspilling
Er bestaan rompers van € 27,95. Per stuk. Waarschijnlijk bedoeld om naar te kijken of om aan te trekken op een dag dat je al 18 poepluiers hebt verschoond en je het fysiek onmogelijk acht dat je kind er nog eentje produceert. Want ja, ze zijn ontzettend schattig, die rompertjes van Egyptisch katoen met handgemaakte tekeningetjes van een of andere fancy ontwerper, maar echt, je baby gaat geen onderscheid maken. Dus is het zaak om uitsluitend rompers van minder dan een euro aan te schaffen, die je bij extreme vervuiling zo in de prullenbak keilt. Want ook Biotex kent z’n grenzen.
6. Je kunt niet alles in één keer goed doen
Of je nu een nieuwe baan begint, een nieuwe taal leert of een nieuwe sport gaat doen – je kunt niet alles in één keer goed doen. Vindt ook iedereen hartstikke logisch. Dus als je een baby krijgt (wat zo’n beetje het equivalent van al het bovenstaande in het kwadraat is), ga je ook fouten maken. Dat hoort zo. En daar leer je van.
7. Vier is het nieuwe acht
Was vroeger acht uur slaap je absolute minimum, tegenwoordig is vier de nieuwe heilige graal. Hoewel het voelt alsof je gewoon in coma ligt als je eenmaal slaapt, maken je hersenen dan allerlei cycli door met elk hun eigen kenmerken. Dat is belangrijk om indrukken te verwerken en uit te rusten en hoewel zeven of acht uur uiteraard de absolute hemel is, is vier uur achter elkaar slapen het minimum om je uitgerust te voelen. Heb je dat gehaald, dan kun je dus tegenwoordig van een heel prima nacht spreken.
8.De supermarkt is een heel relaxte plek
Vroeger beschouwde je de plaatselijke Albert Heijn als een nuttige plaats om aan de dagelijkse boodschappen te komen. Tegenwoordig is het dé plek voor de nodige me-time als je de prettige kans krijgt er even zonder je kind naartoe te gaan.. En je kunt er ook nog eens koffie krijgen. Die is niet per definitie lekker, maar wél warm, en dat is ook wat waard.
9. Sommige dingen zijn niet belangrijk
Er zijn een hoop nadelen aan minder tijd hebben, maar het feit dat je dagen niet worden opgeslokt door je baby, heeft ook zo z’n voordelen. Je stelt automatisch prioriteiten en dan blijkt vanzelf wat eigenlijk niet zo belangrijk is in je leven. Of dat nou je Facebookaccount is, of die vriendschap waar je eigenlijk toch al geen energie meer van kreeg, of de ochtendkrant die elke avond ongelezen in de papierbak verdwijnt – gedwongen keuzes leiden tot duidelijkheid. Ook weleens fijn.
10. Je bent er zelf ook nog
Jezelf wegcijferen voor je baby is niet zozeer een keuze als een automatisme, dat je in het begin hebt. Zo’n baby laat zich namelijk slecht negeren en uitbesteden is de eerste tijd ook niet echt aan de orde. Maar langzaamaan leer je dat je zelf ook nog bestaat en dat je best zoiets egoïstisch mag wensen als een beetje tijd voor jezelf. Sterker nog: dat je dat gewoon nodig hebt. Word je een leukere moeder van en dat is natuurlijk een typisch geval van win-win.
11. Vijftig procent is ook al heel wat
Als er een acceptabel pad van de gang door de woonkamer naar de bank is en de douche hygiënisch genoeg is om er daadwerkelijk schoner uit te komen dan je erin ging, dan heb je op huishoudgebied al heel wat bereikt. Natuurlijk leef je graag in het plaatje uit VT Wonen en zie je het gemiddelde Pinterest-interieur als een nobel streven, maar vijftig procent van je huis enigszins aan kant, is ook al heel wat. In elk geval genoeg om jezelf te belonen met een schouderklopje en een aflevering (of twee) van je nieuwe Netflix-verslaving.
12. Smokkelen mag
Dat voedingsschema is er niet voor niks en om de drie uur is een mooi streven, maar niet elke baby is hetzelfde. En jij hebt er toevallig eentje die tweeënhalf uur tussen de voedingen al een hele tijd vindt. Of twee uur. Of nog minder. Haal je eerst allerlei toeren uit om de tijd nog wat te rekken, al heel snel leer je dat niet het schema maar je huilende baby heilig is.
13. Elk probleem kent minstens 591 oplossingen…
Het goede nieuws: waar je ook tegenaan loopt bij je kind, je zult nooit de eerste en de enige zijn. Of het nu gaat om extreme krampjes, etterige uitslag, een zesde teen of borstvoedingsellende: even Googlen en je hebt een waslijst aan oplossingen. Het slechte nieuws: die oplossingen spreken elkaar meestal tegen, maar worden gek genoeg wel allemaal als De Waarheid verkondigd. Kortom: handig om eventueel tips uit op te doen, maar uiteindelijk moet je vooral lekker zelf uitvogelen wat voor jouw kind werkt. Want dat, en alleen dat, is de juiste oplossing, wat Dr. Google verder ook voorschrijft.
14…en iedereen vindt er iets van
Doe je dan eindelijk wat je gevoel je ingeeft en wat echt blijkt te werken, dan gaan heel veel mensen daar iets van vinden. In het begin is het nog moeilijk om al die meningen en tips en adviezen en kritiek naast je neer te leggen, maar al snel leer je hoe lekker belangrijk het allemaal is. Ja, tante Annie, ik weet dat jullie in 1941 een baby suikerwater gaven en dat-ie daar lekker stil van werd, maar het vorige millennium is voorbij en ik pak het net ff anders aan.
Lees ook: Wat je leert tijdens de eerste twaalf maanden van je baby.