12 heel herkenbare dagelijkse peutermoederuitdagingen
Omdat je groente in je kind probeert te krijgen of boodschappen wilt doen – een dag van een peutermoeder zit vol uitdagingen.
- De iPad afpakken
Je hebt al een keer of zes gedaan alsof je vergeten was dat je kind nog steeds in een hoekje stil zit te wezen met de iPad op z’n schoot, maar uiteindelijk breekt toch altijd dat moment aan dat je opvoedkundig geweten begint te knagen en je na een uur (lees: twee) jezelf ertoe moet gaan zetten om de iPad dan maar weer eens af te pakken. Je probeert het eerst met onderhandelingen (‘Koekje?’), vervolgens met dwingende woorden (‘Nu. Mama. iPad.’) maar om een of andere reden eindigt het altijd met een ordinaire duw- en trek strijd en een hoop gegil en een peuter die zichzelf dramatisch op de grond werpt.
- Het juiste broodbeleg
Eindelijk ben je er dan uit: appelstroop. Appelstroop is het altijd succes-broodbeleg voor je peuter en dat scheelt een hoop geschreeuw, gezeur en weggemikte boterhammen. Dacht je. Tot je erachter komt dat peuterfavorieten gemiddeld zes minuten duren en je de keer erop nog net op tijd kunt bukken als de beappelstroopte boterham rakelings langs je oor vliegt en je peuter huilschreeuwt om vruchtenhagel.
- Een slapend kind verkassen
Er is een regel die voorschrift dat kinderen immer in slaap vallen als ze niet in bed liggen, maar wel in de tuin, op de fiets of met hun gezicht in een bord spaghetti. Of in de auto, maar dat is meestal ook net niet handig. Dus dan sta je voor de immense uitdaging een slapend kind naar z’n bed te verkassen en dat lukt dus nooit.
- Het entertainment-vraagstuk
Vond je het vroeger altijd wat overdone als er weer eens een vriendin een kind kreeg en het dan nodig vond om zo’n beetje de complete Fisher Price-collectie aan te schaffen (want hé, dacht je naïef, zo’n kind wist toch niet dat ie al de hele tijd met hetzelfde speelgoed speelde), inmiddels heb je die volledige collectie van haar overgenomen en nog zesduizend kilo ander speelgoed in heel lelijke kleuren aangeschaft. En dan nog is het een uitdaging om je peuter de hele dag bezig te houden. Want na de loopfiets, het speelkleed, de zelfrijdende trein, vijftien voorleesboekjes, alles van Little People en eenentwintig kilo duplo ben je een beetje door je opties heen. En dan moet het nog tien uur worden.
- Binnen een uur de deur uit
Vroeger ging het zo: je pakte je sleutels en dan ging je weg. Tegenwoordig moet je eerst een week moed verzamelen, zie je drie keer op het laatste moment af van wat voor uitje dan ook, maar uiteindelijk wordt het dan op zaterdag 34 graden en dwing je jezelf toch maar om naar het strand te gaan. De uitdaging ‘binnen een uur de deur uit’ heb je nog nooit gehaald, maar je blijft het dapper proberen. Alleen is het nou eenmaal een wet dat net als je alle tassen hebt ingepakt, het entertainment in de vorm van speelgoed en loopfietsen in de auto hebt gestouwd en een of meerdere junioren in stoeltjes hebt gezet, er altijd een megapoepluier te betreuren valt.
- Groenten naar binnen schuiven
Je hebt ze al verstopt in de pastasaus, vermomd onder appelmoes, in Disney-figuurtjes gesneden en zelfs geprobeerd te verkopen als groene patat, maar nee, elke poging om stiekem groente in je kind te krijgen, wordt binnen enkele seconden verijdeld. Terwijl je in rap tempo door je opties heen raakt, google je wat af op ‘gevolgen ernstig vitaminegebrek’, maar daar word je ook al niet vrolijk van.
- De mooiste kleren mooi houden
Het is niet dat je niet voorbereid was en daarom had je dat ene mooie pakje / jurkje / T-shirt pas aangetrokken op de parkeerplaats bij de bruiloft / verjaardag / begrafenis waarvoor je het had aangeschaft. Want je kind ontbijt over het algemeen niet voor niets in z’n blote niks, zeg maar. Maar al je voorzorgsmaatregelen ten spijt, het is een wet dat er binnen tien minuten appelsap / snot / poep all over die zorgvuldig geconserveerde kleding zit.
- De boodschappen
Je probeert het altijd zo te plannen dat je niet in gezelschap van een of meerdere minderjarigen naar de supermarkt hoeft, maar om een of andere reden lukt dat nooit. En dus sta je al op de parkeerplaats te hannesen met een peuter die niet in het zitje wenst plaats te nemen dan wel een baby die natuurlijk niet met maxi-cosi en al in het wagentje past. Althans, dat past wel, maar dan kunnen er geen boodschappen meer bij. Kortom: al voordat je überhaupt de ingang van de supermarkt hebt bereikt, vraag je je af waarom je je boodschappen ook alweer niet online hebt besteld.
- Snoetenpoetsen
Op zichzelf vind je het nog niet eens zo erg dat je kind de halve dag met een jamsnuit rondloopt – de bank heb je enige tijd geleden al afgeschreven – maar het staat wat mal als je de straat op gaat. En je wil geen rare naam in de buurt krijgen. Dus ga je toch maar weer die strijd aan met een snoetenpoetser, waar je altijd heel snel spijt van krijgt, maar ja, dan moet je natuurlijk doorpakken anders is het hek helemaal van de dam.
- Weer naar huis
Kijk, je wilt best van het zonnetje genieten en omdat je de beroerdste niet bent, ben je ook wel bereid om anderhalf uur naast de glijbaan te blijven staan, maar er komt een moment dat je toch ook wel weer eens op huis aan wilt gaan. Succes…
- Het goede voorbeeld geven
Kwam je eerst nog weleens weg met de gvd hier of daar en maakte je een mede-automobilist na een niet zo handige actie uit voor iets met een k, dan was er ook geen man overboord. Maar sinds je kind veranderd is in een papegaai, moet je echt opletten met wat je allemaal de wereld in slingert en dat blijkt een grotere uitdaging dan verwacht.
- Elke autorit langer dan vijf minuten
Geduld is een op zichzelf erg fijne eigenschap waar peuters van nature al niet over beschikken en jij hebt natuurlijk weer net een exemplaar gekregen dat op dit gebied ook nog ondergemiddeld scoort. Gevolg: elke autorit langer dan vijf minuten is een uitdaging van formaat en je repertoire aan kinderliedjes blijkt uiteindelijk ook best beperkt.