10 tips om het jezelf makkelijker te maken als je net een baby hebt

13.04.2019 05:00
makkelijker


Baby troosten, stofzuigen, je administratie doen en dat liefst allemaal tegelijk: als je net een baby hebt vind je een heel nieuw level van multitasken uit. En als je dan ook nog eens alles perfect wilt doen, kan dat best vermoeiend zijn. Zo niet onmogelijk.

Janneke kreeg twee baby’s tegelijk en ontdekte een groot voordeel van het tweelingmoederschap: noodgedwongen word je algauw een enorm relaxte moeder. Die het allemaal niet zo nauw neemt. En daar krijg je enorm relaxte baby’s van! Daarom, een paar tips van het tweelingmoederfront waar iedere moeder (als ze wil) haar voordeel mee kan doen.

  1. Twee keer per week in bad. Twee baby’s badderen is best een klus en niet heel makkelijk in te passen in het toch al overvolle schema van de tweelingmoeder, en er zit er bovendien altijd eentje uit zijn neus te eten terwijl de ander vrolijk in het water spettert. Maar gelukkig blijkt dagelijks badderen ook helemaal niet goed, volgens dermatologen. Bij te vaak badderen verdwijnt het natuurlijke beschermlaagje van de huid en kan de huid uitdrogen, met bijvoorbeeld eczeem of irritatie tot gevolg. Daarom in ons schema: twee keer per week in bad, verder af en toe een washandjes hier en daar en klaar. Als hun huid straks tegen een stootje kan en ze aan modderworstelen of Olympisch turnen gaan doen, kunnen ze altijd nog elke dag in bad.
  2. Makkelijke kleertjes aantrekken. Natuurlijk staan ze hartstikke leuk, dat tuinbroekje zonder drukkers aan de pijpen en dat schattige skinnybroekje. Maar met verschonen is het niet echt handig. En denk je dat het je baby iets uitmaakt wat hij aan heeft? Zolang hij nog niet weet wie Anna Wintour en Dries Van Noten zijn, is het algauw goed. En wie heeft in vredesnaam de babyschoentjes uitgevonden? Nog meer gefrunnik, ze raken kwijt, en lopen kan je baby toch nog niet. Op blote voeten leert-ie het snelste kruipen (wel even wachten op die warme zomerdagen).
  3. Niet te vaak aan- en uitkleden. Over kleertjes gesproken: met de hele tijd aan- en uitkleden maak je je baby ook niet blij. En jezelf ook niet. Dat gefriemel met die piepkleine vingertjes in die mouwtjes, en dat kwetsbare hoofdje dat door zo’n strak truitje moet… Die van ons hadden er helemaal niets mee. Ik deed ze alleen iets schoons aan als het echt nodig was, en pas na een half jaar begonnen we met pyjama’s. Vies worden ze toch niet in het begin (op een enkele spuitluier na).
  4. Er niet te veel bovenop zitten. Als tweelingmoeder moet je af en toe een van je kinderen aan zijn lot overlaten omdat je druk bent met je andere kind. En dat is meestal brullen geblazen. Je zou van minder wanhopig worden. Maar het voordeel is: ze wennen eraan. Na een tijdje zitten ze zoet in hun bedje te spelen terwijl het andere kind in bad zit of de borst krijgt. Inmiddels kunnen ze zich eindeloos vermaken zonder onze inbreng. Zolang ze maar af en toe wél onze volle aandacht en liefde krijgen.
  5. Pas het schema aan naar jouw behoefte. De meeste tweelingmoeders zweren bij een schema. Dat betekent: niet met je kind de deur uit kunnen wanneer jij er zin in hebt, wél elke dag op een vast tijdstip kunnen douchen omdat allebei je kinderen voorlopig niet wakker worden. En je hoeft geen slaaf te worden van Het Schema, je kunt het aanpassen naar je eigen behoefte (en die van je kind uiteraard). Wil je ’s avonds lekker bingewatchen op de bank? Leg je baby dan vroeg in bed. Dat betekent wel dat-ie ook weer vroeg wakker wordt. Ben je meer van het uitslapen, dan kun je je baby juist laat in bed leggen, dan slaapt hij waarschijnlijk ook langer door (geen garanties, wel een goeie kans).
  6. Neem een schoonmaakster. Echt, het leven wordt zoveel makkelijker als je niet tijdens het middagdutje van je baby op je knieën de badkamer ligt te schrobben. Kost natuurlijk wel wat, maar als dat een probleem is kun je misschien bezuinigen op andere dingen: stap bijvoorbeeld over naar een andere internet-/telefoonprovider/energieleverancier, hoogstwaarschijnlijk heb je het geld er dan al uit (al doe je alleen maar alsóf je overstapt, dan komt je oude provider meestal al met een flinke korting aanzetten). Of neem alleen de eerste paar maanden een schoonmaakster, als je het het hardste nodig hebt.
  7. Doe er niet te veel naast. Natuurlijk wel leuke dingen waar je energie van krijgt, maar probeer niet te promoveren als je net een baby hebt, of je eerste boek te publiceren. Best lastig als je altijd hoge eisen aan jezelf stelt (zoals ik), maar echt, die lat kan stukken lager. Al is het alleen maar voor het eerste jaar. Je bent moeder, dat is ook al een hele prestatie hoor!
  8. Vergeet jezelf niet. Als het moederschap als een soort vloedgolf over je heen komt, je nooit meer een oog dichtdoet ’s nachts en je van voren niet meer weet dat je van achteren leeft: adem in, adem uit en las wat tijd voor jezelf in. Dan zit je baby maar een halfuurtje baby-tv te kijken, als jij daardoor voor het eerst die dag even kunt zitten en een boterham kunt eten, prima. Als jij van je stokje gaat, heeft je kind ook niets meer aan je.
  9. Laat je niet opjutten. Van het consultatiebureau moet-ie al kunnen rollen, maar jouw baby ligt alleen nog op zijn rug te chillen. En hij drinkt nog steeds acht flessen per dag, terwijl andere baby’s er hooguit zes drinken. Onder het motto ‘iedereen groeit in zijn eigen tempo’ doe ik gewoon wat op dat moment het beste werkt. Voor het ene kind is dat zus, voor het andere kind zo. Zijn ze toe aan een volgende stap? Super. Zo niet, ook goed. Ik ga mezelf in elk geval niet in allerlei bochten wringen om de boekjes bij te benen. Als ze maar gelukkig zijn. Op een gegeven moment leren ze heus wel lopen en met mes en vork eten.
  10. Trek je niets aan van tips. Jahaa, iedereen weet het beter als het jouw kind betreft. Mag je je baby bijvoorbeeld nog maar twee keer per week badderen, terwijl het badje juist het hoogtepunt van jullie dag is! Of moet je ineens dat leuke tuinbroekje en skinnybroekje links laten liggen, terwijl je baby er daarin het allerschattigst uitziet en jij daar de hele dag vrolijk van wordt. Toedeledokie! Jij doet het lekker op jouw manier. Ook goed, als jij maar blij bent! Want dan is je baby hoogstwaarschijnlijk ook blij.

Lees ook: Zó ziet het eerste jaar na de bevalling eruit… 20x hilarische illustraties!