10 Redenen voor je kind om niet te slapen
Het is niet alsof je kind werkelijk een reden nodig heeft om niet te slapen, dat kan ook prima zonder. Maar Martijn vindt het toch enig houvast geven als je begrijpt wat er nu weer aan de hand is. Herkennen jullie de volgende tien tenenkrommende momenten?
1. Een vreemde vorm in de kamer
Een klassieker. Stapels wasgoed, of openstaande kastdeuren doen het altijd heel erg goed. Het is de vraag of een nachtlampje, of een lamp aan op de gang hiertegen werken omdat dit schaduwen alleen maar erger maakt. Simpel op te lossen, door het licht aan te doen.
2. Het huisdier dat dood is
“Ik moet gewoon de hele tijd aan Flappie denken, pappa!” Hartverscheurend deze, maar wat doe je er aan? Zachtjes over het hoofd aaien en op rustige toon praten helpt.
3. Groeipijn
Ik had geen idee wat het was, tot onze Silvie krijsend wakker werd – en niet één keer, nee ze heeft er jaren last van gehad: benen die letterlijk stijf stonden van de pijn, alsof er kramp in was geschoten. Deze heftige pijn, vaak in de benen, ontstaat omdat de botten harder groeien dan de spieren. Een warm bad helpt. Masseren (als je dat kunt) helpt ook.
Lees ook: 9 x Slaapgebrek-momenten (Oh oh! Daar komen ongelukken van!)
4. Verkouden
Heel lastig deze. Als je kind nog een speen gebruikt, duurt het even voor het doorheeft dat een verstopte neus toch wel een dilemma geeft als je nog wilt kunnen ademen. Dit in combinatie met driftbuien, drijft veel ouders tot waanzin. Gelukkig heb je hier maar drie keer per jaar last van: in het voorjaar, het najaar en in de winter… (Kortom: alleen in de zomer ben je veilig.)
Kinderen hoesten soms hun longen uit hun lijf – blaffen is een beter woord. Zeker als je meerdere kinderen hebt, is dit frustrerend, want de één hoest de ander wakker.
5. Onweer buiten/ regen op het dakraam
We wonen verdorie in Nederland, dus het komt nogal vaak voor dat het regent. Als ik ons huis nog eens grondig zou mogen verbouwen, zou ik de kinderkamers niet meer op zolder plannen. Gelukkig heb je hier maar drie keer per jaar last van: in het voorjaar, het najaar en in de winter…
6. Wat is dat geluid?
Ik woon in een oud en gehorig huis, in het centrum van de stad. Het kraken van vloeren, vogels in de dakgoot, het aanslaan van de verwarming, herrie buiten – alles kan in potentie mijn avond of nacht verprutsen.
7. Knuffel kwijt
Dit is de iets oudere versie van ‘speentje kwijt’. Waar laten ze dat ding toch? Touwtjes in bed schijnen niet te mogen omdat je kind zich daar blijkbaar mee wurgt (alsof ze niets beters te doen hebben).
8. Nog honger
Soms kun je je kind zelf wel bijna wurgen. Bijvoorbeeld als je tijdens het avondeten met extreem grote moeite drie happen naar binnen hebt geforceerd – en als je vier uur later met dat zelfde kind in pyjama aan de Brinta zit.
9. Enge film gezien
Nog zo’n klassieker – vaak gekoppeld aan een idee dat maar niet uit dat kleine koppie wil. (“Pappa, ik droomde weer over wolven.”) Als je dit wilt voorkomen, is die leeftijdsaanduiding voor films toch wel een ding om rekening mee te houden. Onze middelste heeft twee jaar last gehad van Dolfje Weerwolfje.
10. Een logeervriendinnetje
Als je kind wat ouder is, krijgt het een eigen sociale leven – wat betekent dat jij je in vakanties schuldig gaat voelen als ze hele dagen achter de iPad zit. Een vriendje uitnodigen om te spelen is de oplossing. Spelen leidt tot mee-eten, mee-eten leidt tot blijven slapen. Oefen maar vast in het nee-zeggen, of je zit tot 01:00 met de gebakken peren. (“En nou is het afgelopen!”)
Lees ook: Dit zijn de allerstoutste dromen van een moeder! (Heb jij ze ook?)