9 dingen die je nodig hebt na de ziekenhuisbevalling (en die niemand je vertelt)

27.11.2019 05:00

Sommige vrouwen weten het zeker: bevallen doe je in een ziekenhuis. Andere vrouwen zeggen: nee, dat doe je lekker thuis. Feit is dat je nooit weet hoe het werkelijk gaat lopen, een bevalling heeft zo haar eigen dynamiek. Dus wat je plannen ook zijn, lees dit en doe er je voordeel mee.

Een maand te vroeg kwam mijn eerste kind. Dus ik had niet de tijd het voor te bereiden. Tuurlijk, ik had me al helemaal suf zitten te googlen op ‘pijnbestrijding bevalling’ en ‘vegetarisch eten ziekenhuis’, maar echt op scherp stond ik nog niet toen mijn zoon zich vier weken te vroeg met een noodgang aankondigde. Ik had nog net een nachtpon en een tandenborstel bij me.

Dit is dus wat ik jullie wil meegeven om je wél scherp voor te bereiden.

1
Een lang verlengsnoer
Huh? Een verlengsnoer? Hoe boeiend is dat? Nou, héél boeiend. Want na de bevalling google en app je je een slag in de rondte, je telefoon is constant leeg en waar zitten die stopcontacten in ziekenhuizen? Juist: aan de muur achter je. En je lichaam voelt alsof er net een vrachtwagen overheen is gereden, ook als je geen keizersnede hebt gehad, dus steeds die beweging maken naar achteren naar dat korte snoertje – die wil je niet.

 2
Een groot glas, of een drinkflesje
Tuurlijk hebben ze water in het ziekenhuis, maar vaak zijn het van die kartonnen koffiebekertjes of van die stevige kleine glaasjes. Nou, die sla je in één keer achterover en dan moet je wachten op de volgende ronde van de verpleegkundige (ook als je standaard om 2 bekertjes vraagt). En je gaat heel veel dorst hebben na dit avontuur, zeker als je ook meteen borstvoeding probeert te geven.

3
Heel lekker douchespul

Je lichaam voelt raar, je zit onder de resten bloed, je ligt daar nog in je kraamkleding met weliswaar op je blote huid een baby, maar er komt een moment dat je echt heel uitgebreid wilt douchen. En dan het liefst ook weer wil ruiken zoals thuis. Neem dus je eigen douchegel en shampoo mee, dat is heerlijk!

4
Theezakjes

Ziekenhuisthee ga je echt niet lekker vinden! Neem je eigen theezakjes mee. En laat je thee in dat grote glas schenken. Neem daar dus ook maar gelijk twee van mee.

5
Vette crèmes
Je droogt helemaal uit in die ziekenhuislucht. Ook je huid. Ik weet nog dat ik na de bevalling wilde dat iemand mijn voeten met vaseline ging insmeren. Dat was mijn enige wens. Dus: lekker vette gezichtscrème, handcrème, en iets voor je voeten.

6
Rompertjes in maat prematuur
Veel baby’s worden te klein geboren voor maatje 56. En die eerste foto’s, daar ga je nog jaren naar kijken. Dus neem een of twee piepkleine rompertjes mee, ook al zijn ze er zó weer uitgegroeid, het staat wel heel fijn op die eerste fotootjes.

7
Een heel groot pak maandverband
Niet alleen het pak is groot, de maandverbanden zelf ook. Iets dat in de buurt komt van het woord ‘inlegkruisje’ heb je niks aan. Maandverband, dat is wat je nodig hebt om zonder toestanden thuis te komen. (Je krijgt er in het ziekenhuis ook wel eentje voor onderweg mee hoor, maar thuis moet er direct een pak klaarstaan.)

8
De Maxi-Cosi (want zonder kom je niet thuis)
Tuurlijk weet je dat je die Maxi-Cosi nodig hebt, maar weet je ook dat je ‘m echt meteen bij je moet hebben? Want vaak mag je naar huis voordat je het in de gaten hebt. Als je na de bevalling naar de wc bent geweest, kan je gaan. Er is geen tijd meer om je man even op en neer naar huis te sturen. En o ja: je hebt ‘m wel eerst even op die Maxi-Cosi laten oefenen hè? Want bukken is voor jou nu even een dingetje.

9
Een muntje
Hoe denk je dat je van je kamer naar de auto komt? Juist: in een rolstoel. Met die MaxiCosi op schoot. Het is de mooiste rit van je leven, maar zonder muntje van € 0,50 gaat-ie niet door.

Lees ook: Hoezo vind jij iets van mijn bevalling?