Wat je allemaal leert in het eerste schooljaar van je kind

19.12.2015 18:30
Kinderen op school

Ik had al één schoolgaand kind en sinds afgelopen augustus heb ik er twee. Opnieuw voelde het alsof niet mijn kind, maar IK voor het eerst de school betrad. Nieuwe juffen, nieuwe kinderen, nieuwe ouders.
Nu het einde van het jaar in zicht komt is het tijd voor reflectie. Dit is wat ik heb geleerd na het eerste schooljaar:

Ze willen je geld
De schoolkalender zit vol met activiteiten waar keiharde pegels nodig voor zijn: excursies, donaties voor het goede doel, schoolfoto’s, uitstapjes, traktaties, na-schoolse activiteiten. Goed, het gaat hier niet om exorbitant hoge bedragen, maar over een heel jaar kunnen al die kleine uitgaven oplopen tot een bedrag waar je ook een aardig paar nieuwe schoenen van had kunnen kopen.

Ze willen je tijd
Scholen kunnen niet zonder de vrijwillige inzet van ouders. Meestal is dit hetzelfde clubje vaders en moeders. Ze maken deel uit van de ouderraad, versieren voor kerst de school met lichtjes en komen op woensdagochtend opdraven voor de luizencheck. Ook jij zal verzocht worden om je op te geven als; voorleesmoeder, klassenouder en/of begeleider tijdens uitstapjes. En dat is best lastig als je werkt.

Lees ook: Gaat je kind naar school? Dan moet je deze termen echt kennen

Je hebt een PA nodig voor het managen van de schoolkalender
 Als je kind eenmaal naar school gaat, ontvang je de schoolkalender. En die is vol. Vol activiteiten, feestdagen, vakanties, ouderavonden. En vooral: vol met studiedagen. Neem maar van mij aan: er komt een ochtend waarop je gehaast het schoolplein oploopt en voor een dichte deur staat, want: studiedag. Je zult de eerste niet zijn. Tip: spit aan het begin van het schooljaar alvast de kalender door en noteer alle studiedagen in je agenda.

Je kind raakt oververmoeid
Niet alleen voor de ouders, ook voor de kinderen is de school nogal een overgang. Opeens moeten ze vijf dagen in de week van ’s ochtends tot ’s middags strak in het gareel. Hun hand opsteken als ze iets willen vragen. Blijven zitten op hun stoel. De juf groeten bij binnenkomst. ‘Werkjes maken.’ Liedjes leren. Ja, er wordt nogal wat gevraagd van het kinderbrein. Hierdoor kun je zelfs meest relaxte kind al snel opvegen, want: moe. En vooral: snel geirriteerd. Om niets. Alsof je een oversized peuter in huis hebt.

Je kind raakt ‘iets’ kwijt. Dagelijks.
Op school hebben bijna alle jongens en meisjes dezelfde Frozen- en Cars-rugzak/drinkbeker/lunchtrommel. Koop daarom een zwarte stift  en schrijf daarmee in koeienletters de naam van je kind op zijn schooluitzet. Vergeet ook niet de gymschoenen, het fruitbakje, speelgoed en  jas te labelen.

De crèche was zo slecht nog niet
Voor de niet- of parttime werkende moeders onder ons: zodra je kind naar school ging, dacht je toen ook niet: ‘Eindelijk weer een beetje tijd voor mezelf?’ Geef maar toe, ook jij maakte stiekem plannen om weer eens lekker op dinsdagochtend te gaan shoppen. Of uitgebreid koffie te drinken op de woensdag. Dat valt tegen hè? Want dankzij het continuerooster dat tegenwoordig door veel basisscholen wordt gehanteerd, zijn kinderen veelal rond 14.00 uit. Op de woensdag soms zelfs om 11.30. Daar gaat je me-time. Nee, dan de crèche waar ze de hele dag onder de pannen waren, die was zo slecht nog niet.

Lees ook: 10 Dingen die je nooit, maar dan ook nooit tegen een leraar moet zeggen!