Stop je baby in een doos! Dat is pas veilig slapen!
Heb jij een klein fortuin uitgegeven aan een wieg? Daar had je beter een keer copieus van uit eten kunnen gaan. Je kunt je baby namelijk net zo goed in een doos te slapen leggen. Finse baby’s slapen al decennialang in dozen. Sterker nog, hun ouders krijgen ze zelfs door de overheid uitgereikt!
De zogenaamde wiegdoos is niet langer een puur Fins verschijnsel, in steeds meer landen krijgt deze onorthodoxe wieg fans onder ouders. Zwangere Finse vrouwen krijgen al sinds 1938 van de overheid een doos als kraamcadeau. In eerste instantie was de doos bedoeld om ouders met een laag inkomen tegemoet te treden zodat ze geen wieg hoefden aan te schaffen, maar vanaf 1949 kijkt iedere Finse moeder reikhalzend uit naar het moment dat haar doos bezorgd wordt. Het staat misschien minder chique dan een echte wieg, maar ach, daar merkt zo’n baby toch niks van.
Lees ook: Na 3 maanden slapen ze door, toch? Dus niet!
De wiegdoos is niet alleen goedkoop, maar ook praktisch. Hij neemt weinig ruimte in, je kunt hem overal neerzetten en bovendien is hij milieuvriendelijk. Daarnaast heeft de doos ook nog eens gezorgd voor een aanzienlijke afname in babysterfte in Finland. Sinds 1960 sterft nog maar 2 promille van de Finse baby’s, in tegenstelling tot 3,8 promille in Nederland. Hoe dat komt? Omdat de baby niet bij de ouders in bed ligt, maar netjes in zijn doos.
In Nederland hebben vrijwel alle baby’s een eigen wieg. Echter, liggen ze daar die eerste maanden helemaal niet altijd in. Ouders nemen hun baby regelmatig bij zich in bed, zij het omdat de baby dan rustiger is, omdat het borstvoeden dan makkelijker gaat, of omdat men graag wil co-sleepen. Op zich allemaal legitieme redenen, alleen weet niet iedereen hoe je echt veilig samen moet slapen. Een kleine baby in bed is namelijk best een risico. Het kind kan verstrikt raken in de dekens, stikken door een kussen, of één van de ouders kan per ongeluk in de slaap over het kind heen rollen. Ook een baby op een aankleedkussen tussen de ouders in laten slapen, is niet veilig. Volgens de Landelijke Werkgroep Wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) hebben jonge baby’s die met hun ouders in bed slapen, negen keer zoveel kans op wiegendood als baby’s die apart liggen. Het beste is om je kind wel in dezelfde ruimte, maar niet in hetzelfde bed als de ouders te laten slapen. En dan kan zo’n doos die eerste maanden heel handig zijn.
Je kunt de wieg natuurlijk gewoon naast je eigen bed parkeren, dan heb je hetzelfde effect als met zo’n doos. Maar je gaat een wieg natuurlijk niet de hele dag het hele huis door slepen en met zo’n doos kan dat wel. Heb je dus nog een doosje over? Misschien past je baby er wel in! Je kunt ook een authentiek exemplaar bestellen, als je voor de échte Finse experience gaat. Wie weet zet je nog een trend. Allemaal aan de babydoos dus, de echte wieg is zó verleden tijd. Van het geld dat we besparen kunnen we dan weer aan de oppas geven, zodat we lekker een avondje uit eten kunnen. En zo heeft iedereen een leuke avond.
Lees ook: Dingen die stiekem uitgevonden zijn om jouw slaap en die van je kind te verstoren.
Bekijk ook onze video ‘Afscheidsbrief aan slaap’..
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.