Ga je op kraamvisite? Met dit stappenplan maak je jezelf onmisbaar

05.12.2011 00:10

Een geslaagd kraambezoek afleggen is iets waar maar weinig mensen van nature talent voor hebben. Gelukkig biedt Julie je een stappenplan om de perfecte kraamgast te worden.

Lees ook: 8 gouden regels voor als je op kraamvisite gaat!

Stap 1: Wacht af
Als vrienden een baby hebben gekregen, zou je het liefste nog dezelfde dag op de stoep staan. NIET DOEN!! Je wilt niet weten van hoeveel vrienden ik inmiddels heb gehoord dat ze achteraf zo’n spijt hebben dat ze al in de eerste week kraambezoek over de vloer lieten komen. Laat in plaats daarvan weten dat je heel graag de baby komt bewonderen als de ouders daar aan toe zijn.

Stap 2: Kom op tijd
Stap 1 goed uitgevoerd, dan ben je als het goed is uitgenodigd om langs te komen. Mooi. Nu denk je misschien: de ouders zijn de hele dag thuis met hun baby, dus dan is het niet zo heel belangrijk hoe laat ik precies langs kom. Toch? FOUT! De eerste weken met een baby verlopen als een soort strak geplande militaire missie, waarin de ouders leven van voeding naar slaapje naar voeding en ondertussen proberen een keer onder de douche te springen of wat te eten (soms lukt het allebei!). Als je uitgenodigd bent op kraambezoek, is het dus zaak om exact op de gewenste tijd voor de deur te staan.

Stap 3: Breng cadeaus mee
Deze spreekt voor zich toch? (Bonuspunten voor bezoek dat een cadeautje voor de baby én voor de ouders meeneemt.)

Stap 4: Breng eten mee
Nog meer bonuspunten als je naast cadeautjes een ovenschotel, pan soep of take-out sushi meeneemt.

Stap 5: Doe een klusje
Ken je dat gevoel dat je hebt als je uit bent geweest, net een paar wijntjes/biertjes/cocktails te veel hebt gedronken, pas hééél laat je bed in rolde en een paar uurtjes later heel brak wakker werd? Dat gevoel hebben jonge ouders permanent. Best wel zielig toch? En dan moeten ze ook nog voor zichzelf en een baby zorgen. Het helpt heel erg als je een klein klusje voor ze doet. De afwasmachine even uit- en inruimen bijvoorbeeld, een was in de droger gooien of de planten water geven. Geloof me, je stijgt met stip in de vrienden-rangorde.

Stap 6: Zeg iets aardigs
Niet vergeten iets leuks over de baby te zeggen! Dat ‘ie goed gelukt is bijvoorbeeld. Of (als dat niet het geval is) dat ‘ie heel erg op zijn vader lijkt. Voel je niet bezwaard om te overdrijven. Als ik nu terugkijk naar foto’s van mijn pasgeboren zoontje vind ik ‘m best wel lijken op een schattig doch verfrommeld oud mannetje, maar toen vond ik het oprecht de mooiste pasgeborene ooit. En dat mocht best gezegd worden.

Stap 7: Zeg nee
Eigenlijk is deze stap vrij simpel. Je zegt alleen ja op “Wil je een beschuitje?” en “Wil je de baby vasthouden?”. Dat was het. Dus “nee” je wilt niet mee-eten (als dit überhaupt wordt aangeboden is het 9 van de 10 keer een teken dat je te lang bent gebleven en niemand durft te vragen of je weg wilt gaan), “Nee” je hoeft niet nog een kopje thee en “Nee” je wilt echt geen tweede beschuitje.

Stap 8: Vergeet alles wat besproken wordt
Na een bevalling kom je al snel in een oversharing-modus waarin je het opeens normaal vindt om intieme details over je borsten, bevalling en/of stoelgang te delen met anderen. Sorry. Kunnen we ook niets aan doen. Heeft vast met hormonen te maken. Desalniettemin hoeven we daar als we weer een beetje bij zinnen zijn gekomen, nóóóóit meer aan herinnerd te worden.

Stap 9: Ga weer weg
De ervaring leert dat deze stap voor veel mensen heel erg moeilijk is. Oefen ‘m daarom eerst even thuis: loop je kamer in, zet een kopje thee, eet een beschuitje, knuffel desnoods een pop voor het baby-gevoel en na drie kwartier sta je op, trek je je jas aan en loop je weer naar buiten. Gelukt? Gefeliciteerd, je bent nu klaar voor het echte werk.

Lees ook: 12 soorten kraamvisite die je NIET wilt ontvangen

Beeld: iStock.