Je gelooft nooit wat slaaptekort met je hersenen doet (maar het verklaart wel een hoop…)

30.04.2015 08:00

Dat je van gebroken nachten en bijbehorend slaapgebrek nou niet bepaald de leukste versie van jezelf wordt, dat heeft Julie onderhand wel ondervonden. Maar wat er daadwerkelijk in je hoofd gebeurt als je te weinig slaapt, ontdekte ze laatst pas. 

Ra, ra, waarom vliegt de tijd voorbij als je net een kindje hebt gekregen? Zijn het de hormonen? Alle nieuwe indrukken? Of misschien het drinken-verschonen-sussen-slapen-ritme dat zich tot in het oneindige herhaalt? Nee hoor, niets daarvan. Het komt omdat je COMPLEET UITGEPUT BENT EN JE HERSENEN NIET MEER GOED FUNCTIONEREN en dus ook niet meer alles opslaan.

LEES OOK: 11 fouten die jonge ouders maken (en die je makkelijk kan voorkomen)

Het wordt allemaal uitgelegd in The organized mind van neurowetenschapper Daniel Levitin. Hij vertelt dat slaap niet een alles-of-niets-kwestie is. Als we echt heel moe zijn (bijvoorbeeld omdat een baby – ik noem geen namen – met 7 maanden nog steeds een nachtvoeding wil), kan het zijn dat een deel van je hersenen overdag gewoon een dutje doen om weer op krachten te komen. We belanden dan in een paradoxale mentale staat waarin we dénken dat we wakker zijn, maar waarin belangrijke neurale circuits stiekem helemaal niet aan staan.

Vooral je geheugen is een dikke sucker. Die is bij vermoeidheid de eerste die er van door gaat, waardoor jij moeite krijgt met dingen herinneren (‘Welke borst was nu als laatste geweest?’) en om dingen op te slaan (‘het consultatiebureau had IETS gezegd over zijn eerste hapje, maar wat?!?”). Sounds familiar? Om je arme vermoeide hersenen een kleine boost te geven, kun je het beste een powernap doen. Niet langer dan veertig minuten (dat komt mooi uit, wanneer zouden we dat in godsnaam in moeten plannen?), maar eentje van vijf of tien minuten doet de truc ook.

LEES OOK:... Waarom ik er spijt van heb, dat ik mijn baby zo vaak heb laten huilen