Hoe belangrijk zijn goede kinderschoenen nu eigenlijk?

04.02.2019 00:10
Schoenen

Mini-Adidasjes, kleine Nikes, dezelfde All Stars als papa en schattige exemplaren van de Zara en H&M. Menig peuter heeft tegenwoordig een grotere schoenencollectie dan zijn of haar ouders. Maar is al dat ‘hippe schoeisel’ wel goed voor die tere en in-de-groei-zijnde kindervoetjes?

Al voordat mijn eerste baby geboren werd, had hij al een imposante rij met schoentjes uitgestalt op zijn kamer staan. Ik wist toen nog niet dat je baby’s überhaupt geen schoentjes aandoet (want dat zit natuurlijk helemaal niet lekker, van die zware reusachtige dingen aan zo’n klein babyvoetje, en is bovendien reuze onhandig bij het tien keer per dag verschonen van een luier). Of dat die mini Stan Smith Adidasjes er wel mega hip uitzien, maar voor een peuter die net leert lopen niet praktisch zijn (want totaal niet flexibel).

Soit, omdat ik op internet had gelezen dat goede schoenen belangrijk zijn als je kind net leert of kan lopen, ging ik gewapend met peuter voorop in het fietsstoeltje naar de Kinderschoenen Speciaalzaak in de stad om ‘echte goeie schoenen’ aan te schaffen. Daar kwam ik er achter dat goed kinderschoeisel niet alleen degelijk en lelijk is (sorry), maar ook duur (zo’n 80 euro voor een paar minimodelletjes!). Ondanks dat liep ik toch met een nieuw paar de deur uit onder het mom ‘ook deze moeder wil het beste voor haar kind.’

Ik bel met kinderfysiotherapeute Anita Hout van Kinderfysio Zuider Emmakade om te vragen hoe belangrijk goede kinderschoenen nu daadwerkelijk zijn en of die leuke mini-merkschoenen ook kunnen.
Anita vertelt: “Voor een kind van anderhalf die echt gaat lopen adviseer ik te investeren in een goede schoen. En dat is er eentje met een stevig contrefort (een verstevigd hielstuk), een soepele zool voor een goede voetafwikkeling, en bij voorkeur met veters, om het schoentje stevig (maar niet te strak natuurlijk) om de voetjes van je kind te strikken. Met klittenband lukt dit namelijk niet (goed) genoeg.

Het is ook belangrijk te kijken naar het soort voet van je kind. Zijn ze slap of dun, dan heeft je kind zeker versteviging nodig. Bij sterke voetjes is dat minder noodzakelijk. Maar alsnog zijn stevige schoenen het beste. Die leuke hippe sportschoenen of ander schoeisel kunnen wel als je kind wat ouder is en goed kan lopen, zolang het hielstuk maar stevig is. Beter kijk je dus kritisch naar wat de schoen doet en welke steun het geeft, dan hoe leuk het eruit ziet.”

En mijn baby dan? Die kun je het beste sokjes aandoen of (ruime) slofjes van zacht materiaal; stof of leer. Noppensokken zijn ideaal als je baby gaat oefenen met lopen, bijvoorbeeld langs de bank of de tafel. Dan kan hij/zij in ieder geval niet uitglijden. Blote voeten zijn voor de eerste stapjes binnen ook prima.

Voor de échte eerste losse stapjes heb je volgens de deskundige dus goeie schoenen nodig

Die voldoen aan de volgende criteria:
– Een goede kinderschoen sluit aan bij de hiel en heeft een hoge wreefsluiting, zodat de voetjes stevig blijven staan. Hierdoor ontwikkelt je kind het juiste looppatroon en een goede houding.
Let op de lengte van de schoen: er moet ongeveer 1 centimeter ruimte bij de teentjes zitten voor de groei van de voet. De breedte/wijdte is ook belangrijk, maar dit kun je zelf makkelijker zien en voelen. (Tip: omdat de juiste maat bij kleine kinderen soms lastig te bepalen is, kun je het beste de zool uit de schoen halen en die onder het voetje houden. Als de teentjes de rand van het zooltje raken, is het tijd voor een grotere maat.)
– De zool moet flexibel en dus buigzaam zijn voor een goede voetafwikkeling.
– Het liefst koop je leren of canvas schoenen (in ieder geval natuurlijke materialen) zodat de voetjes kunnen ‘ademen’.

En mag je schoenen doorschuiven naar een jonger broertje of zusje?

Ja hoor, daar is niks mis mee, schoenen slijten over het algemeen niet zo snel. Zolang de schoen niet te afgetrapt is en de zolen niet ongelijk zijn afgesleten kunnen ze prima nog een ronde mee (hetzelfde geldt voor tweedehands-schoenen).

Lees ook: 25 Toptips voor ouders van peuters