Heftig! Gwen kreeg twee dochters met Microcephalie

09.02.2016 15:10

Het nieuws staat er de laatste tijd bol van: babies die geboren worden met misvormde schedels en Microcephalie, een aandoening van het centrale zenuwstelsel, doordat hun moeders gestoken zijn door geïnfecteerde Aedesmuskieten. Maar, deze aandoening kan in sommige gevallen ook erfelijk overdraagbaar zijn. Zoals bij de dochters van de Amerikaanse Gwen.

Gwen was 26 jaar en had al een gezonde zoon van 2.5 jaar toen haar dochtertje Claire geboren werd. Omdat ze nogal klein was, werden er onderzoeken gedaan en daaruit bleek dat het meisje Microcephalie had. In eerste instantie was de prognose dat Claire weliswaar verscheidene handicaps zou hebben, maar toch wel zou kunnen lopen en zeker de 40 wel zou halen. Later namen de artsen hun woorden terug en adviseerden Gwen dat het beter was als ze alvast emotioneel afstand van haar dochter zou nemen, omdat ze haar eerste jaar waarschijnlijk niet zou halen.

Lees ook: Als je bang bent om weer een ziek kind te krijgen.

Daar geloofde Gwen echter niks van en zij en haar man deden hun uiterste best om Claire zo goed mogelijk te verzorgen en begeleiden. En met succes! Ze was weliswaar zwaar gehandicapt, maar bleef in leven en kon op haar eigen manier functioneren. Toen Claire 4 jaar was, durfden Gwen en haar man het aan nog een kindje te krijgen. Maar ook dat meisje bleek Microcephalie te hebben. Een grote schok, maar opnieuw zetten ze hun schouders eronder. Inmiddels zijn Claire en Lola 15 en 11 jaar. Ze kunnen niet praten, niet lopen en hebben nog een groot aantal andere problemen, maar het gezin is gewend aan een leven met Microcephalie.

Microcephalie

Van een zeldzame aangeboren afwijking is Microcephalie plotseling uitgegroeid tot een wereldwijde infectiecrisis. De Aedesmuskiet verspreidt het Zika-virus inmiddels over het hele Amerikaanse continent en ook in Europa zijn de eerste gevallen bekend. Voor zwangere vrouwen kan het virus gevaarlijk zijn omdat het leidt tot geboortedefecten aan de hersenen bij hun ongeboren kind. Zuid-Amerikaanse autoriteiten raden vrouwen daarom aan maar liefst twee jaar te wachten met zwanger worden, totdat er meer kennis is over het virus en de bestrijding ervan.

Of het Zikavirus ook in Europa een groot risico voor zwangere vrouwen gaat opleveren is nog niet echt duidelijk. Wel heeft de Wereld Gezondheids Organisatie het virus bestempeld als noodsituatie, waardoor er op internationaal niveau actie ondernomen moet worden. Het Nederlandse kabinet heeft inmiddels een kwart miljoen euro aan het Rode Kruis geschonken voor de strijd tegen het Zika-virus.

Was je dus van plan om naar Zuid-Amerika te gaan en ben je zwanger? Pas dan heel goed op, of stel je reis misschien liever even uit. Gwen kon de Microcephalie van haar dochtertjes niet voorkomen, maar jij een muggenbeet misschien wel.

(Bron: Redbook & Nu.nl)

Lees ook: Weten of je ongeboren kind een kankergen bij zich draagt, wil je dat?