Heb je een moeilijke baby? Dan krijg je een superkind!

09.10.2016 00:30
moeilijke baby

Moeilijke baby moeilijk kind? Dat is wat je denkt als je die eerste maanden met een gillende huilbaby door de slaapkamer ijsbeert. Maar dat is dus niet zo: je harde werk wordt beloond.

Sommige baby’s zijn makkelijk, andere baby’s zijn echt lastig. Waar zit hem het verschil in? In veel gevallen is het neurologisch. Baby’s die buitengewoon gevoelig zijn voor hun directe omgeving, raken makkelijker geïrriteerd en huilen, en huilen, en huilen. Dealen met zo’n baby kan voor de moeder ronduit slopend zijn. maar onderzoek wijst nu uit dat er ook een zonnige kant zit aan ouders die lijden onder slaapgebrek en gekmakende huiltoestanden. Dezelfde gevoeligheid die mensen moeilijk maakt in de babytijd kan ze later juist helpen om lieftallige, leergierige en social handige kinderen te worden. Als ze maar door hun ouders op de juiste manier behandeld worden. Want daar ligt de sleutel.

Lees ook: Baby met darmkrampjes? Probeer dit!

Vergeleken met makkelijke baby’s, zijn de moeilijkere types veel ontvankelijker voor de effecten van hun opvoeding. Een warme en gevoelige benadering, met respect voor de behoefte van het kind om ook onafhankelijk te zijn, is goed voor iedereen. Maar voor mogelijke baby’s is dat extra belangrijk. Sterker nog: met de juiste opvoeding hebbend deze baby’s zelfs een voorsprong. Omdat ze zich meer laten beïnvloeden door hun ouders, kunnen ze beter aangepaste mensen worden dan hun relaxte soortgenoten.

In een studie onder 1300 kinderen van hun geboorte tot aan hun zesde jaar bleek het volgende: met zes maanden werd een deel van de kinderen bestempeld als ‘moeilijk’. Ze waren actiever en emotioneler dan de andere baby’s. Ze huilden vakre en hadden meer moeite met veranderingen, zoals een nieuwe oppas.

Hoe ging het jaren later met die baby’s? Dat hing dus af van de ouders. Als de moeders relatief ongevoelig, afstandelijk of gestrest waren werden de mogelijke baby’s ook moeilijke kinderen. Maar als de moeders warm en gevoelig waren, werden die kinderen de besten van hun klas. Op hun zesde vonden de leraren deze kinderen coöperatiever, assertiever, beheerder en intellectueler. Over het algemeen waren ze aangepaster dan de kinderen met een een makkelijk verleden.

En dit is het nieuwtje eraan: die kinderen zijn onlangs weer bezocht op 11-jarige leeftijd.  En wat bleek? Ja, hoor: de moeilijke kinderen met de goede ouders hadden zich het allerbest ontwikkeld. Nog even doorzetten dus, moeders van moeilijke baby’s. Over 11 jaar word je beloond voor al het harde werk dat je nu aan het verrichten bent. Ik spreek uit ervaring.

Lees ook: 18 Redenen om in huilen uit te barsten (als je net een baby hebt gekregen) 

Enne… sterkte nog!