Een doodgeboren baby heeft volgens de wet nooit bestaan. “Het is alsof je je kind opnieuw verliest.”

28.10.2015 18:30

Mandy verloor drie jaar geleden haar zoontje Nino, na 30 weken zwangerschap. Het kind dat zij zeven maanden bij zich droeg, dat ze heeft voelen schoppen en bewegen. Het kind waarvan zij zielsveel houdt, heeft volgens de wet echter nooit bestaan. En dat doet pijn.

“Mijn zoontje is na 30 weken zwangerschap levenloos ter wereld gekomen. Ik had een bloedafwijking en daardoor kon mijn placenta niet genoeg voedingsstoffen afgeven aan Nino. In het ziekenhuis word je dan verteld dat je alsnog aangifte moet doen bij de gemeente. Dat deden we met knikkende knieën. Vertellen dat je kind dood is, dat wil je niet. Normaal word je gefeliciteerd, maar wij stonden daar maar. In plaats van met een schattige, roze baby kwamen wij thuis met een urn. En een kraamhulp, voor het verwerkingsproces.”

Lees ook: Deze moeder zette haar doodgeboren baby op Facebook.

“Als een baby de 24 weken heeft bereikt en dood ter wereld komt, ben je voor de wet verplicht het te cremeren of te begraven. Terwijl dezelfde wet tegelijkertijd zegt dat je kind nooit heeft bestaan. Het wordt dan ook niet geregistreerd in het Bevolkingsregister (BRP). Dit voelt alsof je het weer opnieuw verliest. Het bestaan van je kind wordt genegeerd. Ik heb hem in mij gevoeld, namen bedacht, kleertjes gekocht én ter wereld gebracht. Nu wordt mij eigenlijk verteld dat dit een illusie was, want mijn kind bestaat niet.”

“Mijn zoon zou nu drie jaar oud zijn, ik had straks voor de eerste keer naar school moeten brengen en hij zou nu een trotse grote broer zijn. Tien maanden geleden ben ik namelijk bevallen van ons prachtige dochtertje Nikkie. Ons tweede kind, want Nino hoort er gewoon bij, ondanks dat de wet zegt dat we maar één kind hebben.”

“Dat Nino wordt opgenomen in het BRP zou voor ons, en vele andere ouders met een doodgeboren baby, heel erg veel betekenen. Het helpt ontzettend in het rouwproces. Het geeft je iets tastbaars, een bewijs dat jouw kind écht heeft bestaan. Wij zijn lang niet de enige ouders die dit is overkomen. Onlangs zijn Petra en Terence Polak, die hun dochtertje Raven hebben verloren, nog in het nieuws geweest. Ook Raven staat niet in het BRP, ook zij heeft ‘nooit bestaan’. Dit is hartverscheurend voor de ouders en moet daarom veranderen.”

Petra en Terence zijn een petitie gestart om de wet te kunnen veranderen. Ook zij willen erkenning dat hun dochtertje wel degelijk bestaat. Vind jij ook dat doodgeboren kindjes een plek in het geboorteregister verdienen, net als alle andere baby’s? Teken dan de petitie: ‘Ik wil ook in het BRP’.

Lees ook: Goedbedoelde opmerkingen die hard aankomen als je kindje doodgeboren wordt.