Dit zijn de échte verschillen tussen jongens en meisjes

11.11.2018 00:10
Dit zijn de echte verschillen tussen jongens en meisjes

Of ze nou van prinsessen of piraten houden, uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk verschillen bestaan tussen jongens en meisjes. Herken jij je kleine in onderstaande kenmerken?

Lees ook: Wat moeders van jongens moeten onthouden!

Het is een jongen!

Ouders van een jongen? Bereid je voor op een hoop actie, beweging en plezier. Goed opletten is wel een must – en een goede voorraad pleisters.

Beweging
Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat jongens vanaf jongs af aan geïntrigeerd zijn door (mechanische) beweging. Uit een onderzoek bij baby’s van 12 maanden bleek dat een grote meerderheid van de jochies liever keek naar bewegende ruitenwissers dan naar pratende mensen…!
Ook bleek dat jongens op jongere leeftijd beter zijn in het volgen en begrijpen van beweging, zoals het rollen en stuiteren van een bal.
Deze liefde voor beweging lijkt ook terug te komen in hun eigen gedrag. Hoewel jongens en meisjes rond dezelfde tijd beginnen met lopen (meisjes soms zelfs wat eerder), zijn jongens vaak daarvoor al veel bewegelijker dan meisjes. Ze rollen, trappelen, bewegen en spartelen als een dolle. Een nieuw onderzoek suggereert dat baby-jongens een grotere kans hebben bij de Eerste Hulp terecht te komen dan meisjes.

Emoties
Dacht je dat meisjes emotioneler waren? Think again! Jongens hebben een veel groter gevoelsleven dan waar ze soms credit voor krijgen. En dit blijkt al bij hele jonge kinderen. Jongens zijn soms sneller aangedaan dan meisjes en blijken over het algemeen meer moeite te hebben zichzelf te kalmeren of te troosten. Een studie bij kinderen van 6 maanden toonde aan dat hoewel de jongens minder lieten merken wanneer ze zich gefrustreerd voelden, hun hartslag en ademhaling aantoonde dat ze juist meer emoties ervaarden.

Groepsgevoel
Jongens hebben vanaf hun geboorte een voorkeur voor groepen ten opzichte van individuele gezichten. Dit blijkt al van jongs af aan, en blijft vaak voortbestaan.

Stoer
Jongens ontwikkelen minder angstgevoelens dan meisjes, en vaak ook op een latere leeftijd. Uit een onderzoek onder ouders van kinderen tussen de 3 en 12 maanden bleek dat jongens minder vaak schrikken van geluiden of gebeurtenissen dan meisjes. Ook blijken jongens vanaf hun geboorte minder gevoelig voor waarschuwingen of bezorgdheid van hun ouders.

Het is een meisje!

Een meisje? Maak je klaar voor veel gezelligheid. Vanaf hun geboorte pieken meisjes in communicatie, zowel verbaal als fysiek.

Imitatie
Het begint al op de dag van hun geboorte. Meteen al blijken meisjes goed te zijn in het imiteren van anderen. Deze interactie tussen van emoties en gezichtsuitdrukkingen is de basis voor wederzijdse communicatie. Studies tonen aan dat meisjes als baby beter zijn in het imiteren van kleine bewegingen dan jongens. Wanneer ze de peuterleeftijd bereiken vertonen meisjes meer kopiërend gedrag dan jongens als het gaat om menselijke interactie. Zo spelen meisjes meer ‘moedertje’ of ‘gezinnetje’. Het imiterende gedrag van jongens focust meer op actie, zoals bijvoorbeeld ‘autorijden’.

Handige handjes
Meisjes hebben tot het begin van de basisschool over het algemeen een voorsprong op het gebied van fijne motorische vaardigheden. Ze leren sneller te spelen met bepaald speelgoed, zijn eerder in staat te eten met bestek en tekenen en kleuren vaak netter. Op de basisschool leren ze vaak ook eerder (en vooral netter) schrijven dan hun mannelijke klasgenootjes.

Luisteren
Uit studies blijkt dat meisjes een grotere voorkeur hebben voor menselijke geluiden dan jongens. Ze blijken zelfs liever naar menselijke stemmen te luisteren dan naar andere geluiden, zoals bijvoorbeeld muziek. Wanneer je tegen een baby praat is het waarschijnlijk dat een meisje meer interactie zal tonen dan een jongen, voor wie het geluid van een stem niet direct de voorkeur heeft boven andere geluiden.

Face-to-face
Meisjes maken en onderhouden vanaf jonge leeftijd meer oogcontact dan jongens. Zij blijken in tegenstelling tot jongens juist aangetrokken tot individuele gezichten. Ook zijn ze beter in het aflezen van emoties van gezichten. Als ze een angstaanjagend gezicht zien zullen ze aangedaan raken en/of contact zoeken met hun moeder. Bij een vriendelijk of lachend gezicht vertonen ze deze reactie niet, en gaan ze vaak zelfs meelachen. Jongens blijken minder goed in het maken van dit onderscheid.

Praten
Meisjes leren eerder praten dan jongens, waarschijnlijk omdat ze meer aanleg hebben voor interactie en menselijke geluiden dan jongens. Ze begrijpen eerder wat je tegen ze zegt dan jongens, en praten meer tijdens hun peuterleeftijd dan jongens. Rond de 16 maanden hebben ze een woordenschat van ongeveer 100 worden, terwijl die bij jongens rond de 30 ligt. Deze voorsprong trekt gelijk rond de leeftijd van 2.5 jaar. Dan hebben zowel jongens als meisjes een woordenschat van ongeveer 500 woorden.

Geslacht zegt natuurlijk lang niet alles over wie je kind is, waar hij of zij aanleg voor heeft, wat hij of zij leuk vind en wie hij of zij is. Maar toch is het interessant om te zien welke kenmerken passen, en welke juist niet.

Lees ook: 12 dingen die vaders van dochters herkennen