Bewezen: zwangerschap verandert je hersenen

11.07.2019 04:55

Dat een zwangerschap veel met je lijf en geest kan doen wisten we natuurlijk al, maar dat het ook je hersenen verandert is nieuw. Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Nature Neuroscience blijkt dat tijdens de eerste zwangerschap de grijze stof in verschillende hersengebieden, die belangrijk zijn voor het inlevingsvermogen in de gedachten en emoties van anderen, krimpt. Slecht nieuws? Nee. Volgens de onderzoekers zijn de veranderingen niet noodzakelijkerwijs slecht, wellicht zelfs goed!

Lees ook: Deze foto’s zijn het bewijs: het brein van een zwangere vrouw is evil!

Om tot bovenstaande conclusie te komen maakten de onderzoekers hersenscans van 25 vrouwen die graag voor het eerst zwanger wilden worden. Na de zwangerschap kregen de vrouwen opnieuw een hersenscan. Wat bleek? De scans weken zo af, dat zelfs een computerprogramma kon aanwijzen welke scans van jonge moeders waren en welke van kinderloze vrouwen.

Dunnere grijze stof
De grijze stof in de buitenste laag van de hersenen, waarin zenuwcellen zitten, was gedurende de zwangerschap op verschillende plekken dunner geworden. Een verandering die tot minstens twee jaar na de bevalling blijft bestaan. Dat dit niet per se leidt tot een slechtere hersenfunctie, blijkt uit het feit dat ditzelfde proces ook tijdens je pubertijd plaatsvindt – dus ook onder invloed van geslachtshormonen.

Onderzoekers vermoeden dat die veranderingen het puberbrein juist verfijnt, zodat het sneller en effectiever kan werken. Bij zwangere vrouwen is het vermoedelijk een voorbereiding op het moederschap. Een deel van de veranderde hersengebieden reageerde namelijk sterk wanneer moeders foto’s van hun eigen baby bekeken, maar niet wanneer ze foto’s van onbekende baby’s zagen. Interessant!

Lees ook: 9 maanden zwangerschap in een filmpje van 4 minuten

Bron: NRC