Babyuitzet: wat heb je nu écht nodig (en wat is gewoon heel leuk?)

01.02.2016 16:35

Je bent zwanger en dat bekent: shoppen! Je kan alles heel duur kopen, en dat ga je ook zeker af en toe doen, maar wij hier op de redactie zijn het er allemaal over eens – je MOET gewoon naar de Hema (en nee dit is geen reclame, maar we zijn gewoon fan). Daar vind je alles wat je nodig hebt voor de linnenkast: van die stomme hydrofieldoeken tot verschoningskussens. Maar we geven ook wat lekker dure tips, om heerlijk op te zondigen, of je moeder op te laten trakteren. 

De babyuitzet
Om maar meteen met het saaiste onderdeel te beginnen: hydrofieldoeken, kruiken, hydrofielwashandjes en de hele shit: je hebt het allemaal nodig. maar er zijn wel kanttekening bij te maken, die natuurlijk voor iedereen weer persoonlijk zijn. Dit zijn mijn ideëen achter de officiële Hema-lijst.

Lees ook: Zo werkt inbakeren (en hoe je er een hoop leed mee kunt besparen).

IN BAD
– een badje
– en de standaard is ook heel fijn, anders gaat je rug eraan. Bedenk wel dat je het bad moet vullen en weer leeggooien, dus het op de babykamer zetten, wat bijna iedereen doet, is niet handig: dan gaat je rug er alsnog aan van het sjouwen van een vol bad.
– een badverkleiner of een badzitje is er voor de allerkleinsten, maar wij hebben dat nooit gebruikt. Die hele kleintjes wil je gewoon zelf vasthouden en als ze wat groter zijn (9 maanden) zijn er weer heel andere hulpstukken die handig zijn, zoals een badring, die je met zuignappen in het bad vastzet. Ideaal! Jij hebt je handen vrij en je baby kan lekker spartelen zonder dat ie omkiept (blijf er wel altijd bij he?!).
– een badthermometer heb je eigenlijk niet nodig: je gaat toch zelf voelen of het water goed voelt, maar je bent die eerste weken zo onzeker en de kraamhulp kan ernaar vragen, dus koop ‘m nou maar, dan lig je daar niet wakker van. En ze kosten helemaal niks.

Luieremmer
Ja, echt charmant is het niet, maar wel noodzakelijk. We zijn hierover verdeeld;
– de een zegt dat ze niet zonder zo’n luchtdicht afsluitbare emmer kan, – – de ander (ik) heeft gewoon de goedkoopste witte emmer met zakjes erin. Die gaan wel stinken, dus je staat ze twee keer per week uit te spoelen met bleekmiddel. Maar op een gegeven moment word je handiger met die luiers en gooi je ze weg in de emmer op het balkon.

Voedingskussen
Een voedingskussen, dat heb je natuurlijk al, want daar lig je als zwangere mee te slapen. Nog niet?
– De Hema heeft een prima model. En deze is ook wasbaar trouwens: ze kunnen in z’n geheel in de wasmachine.
– Deltababy heeft ook een hele fijne. Daar zitten van die kleine bolletjes in en blijft goed in model.
Bestel er wel meteen 2 of 3 hoezen bij, want ze worden heel vies!

Textiel
De Hema heeft een lijst met dingen die iedereen moet aanschaffen, inclusief nagelschaartjes en kruiken en zo. Gewoon doen! Er zit van alles tussen dat je niet nodig hebt, maar zul je net zien komt er een kraamhulp die wél vraagt naar het navelbandje. Dit zouden wij allemaal even in één keer bij de Hema halen, kan je het daarna altijd nog aanvullen met een paar lekker dure dingen. Wel zijn er een paar dingen die anders zouden doen, dit zijn onze tips:

Je hebt nooit genoeg aankleedkussens: Echt, neem er 2, desnoods 3! Een voor op de commode en 1 die door de woonkamer slingert, ze slapen er ook op! En neem dan dus ook 4 hoezen voor die aankleedkussens (want als je ze later gaat bijkopen passen ze weer niet en ze zitten de hele dag onder de poep die dingen).

Welke rompertjes? Dat is een heerlijke. Allereerst maken we onderscheid tussen wat je leuk vindt om te kopen en wat je echt nodig hebt.
Je hebt namelijk echt nodig: 6 Petit Bateau rompertjes in maat 56 (dat is een grapje, maar niet helemaal, ze zijn veel te duur (bijna 20 euro per stuk!! maar ze zijn wel vaak in de aanbieding bij bol.com) en maat 56 passen ze na een paar weken niet meer, maar Petit Bateau is zo mooi!)

Wat je wel echt nodig hebt voor de eerste weken:
– 6 rompertjes in maat 56
 (die van biologisch stretch zijn het aller fijnst) – en alvast een paar in maat 62 voor als je een lekker grote baby hebt.
– maar je wilt ook voor de zekerheid een paar héél kleine maten. Mijn jongste werd bijvoorbeeld met 36 weken geboren en die was ‘prematuur’: hij heeft weken maat 50 aan gehad. Hij lag de eerste dagen in een veel te groot rompertje in het ziekenhuis (maat 56). Mijn man moest halsoverkop naar de Prénatal voor maat prematuur. Maar de Hema heeft die maat nu ook: 44 én 50. Koop er gewoon vast 2, dan zit je save.

Het fijnst zijn de rompertjes die je van voren kunt open knopen, want dan hoef je de baby niet helemaal op te tillen en om te draaien als je ‘m verschoont. Bij mijn Hema waren ze nooit groots op voorraad, dus het loont om ze in één keer te bestellen. Deze kosten 4,95 per stuk. Ze hebben ze ook met korte mouwen, die zijn wel fijn als je er een leuk truitje over wilt doen, maar baby’s slapen steeds, dus dan gaat dat truitje weer uit, en dan hebben ze blote armpjes, wat weer te koud is. Lange mouwen dus, is onze conclusie.

rompertjes
Welke broeken? Doe er om diezelfde reden lekker basic katoenen new born broekjes met voetjes onder, waar ze mee kunnen slapen. Op die leeftijd dagelijks klooien met spijkerbroekjes of schoenen: zou het niet te vaak doen. Dat staat leuk, maar ligt niet lekker denken we. Een baby mag er best uitzien alsof ‘ie op de camping woont. Gewoon een maillotje kan natuurlijk ook! Gaan de sokjes ook niet van uit, heb je dat probleem gelijk gecovered.

Schermafbeelding 2016-02-10 om 11.29.31Waarin slapen? Ze slapen lekker in een rompertje met lange mouwen, maillot of lekker zittend broekje met voetjes uit en dan lekker in een slaapzakje. De slaapzakken van Puckababy zijn het allerfijnst (blijven mooi, wasbeurt na wasbeurt, zijn heerlijk warm en bestaan er ook in 4-seizoenen variant). Ons advies: koop lekker zo’n dure van Puckababy en dan nog een of twee slaapzakken van de Hema voor als de andere in de was zitten.
De pyjamaatjes zoals hierboven zijn superleuk! Maar als ze midden in de nacht in hun luier poepen – en dat doen baby’s – vervloek je ze omdat het hele pakje dan uit moet (en je dus een half uur bezig bent met die drukknoopjes open en dicht te maken). Echt: een los rompertje en een los broekje is het aller snelst. En snel, dat is ’s nachts belangrijk.

 

Echt. Niet. Vergeten.
De maxicosi. Je hebt ze duur en goedkoop en en in alle kleuren – maar ze zijn allemaal hetzelfde (en ze moeten bovendien aan een veiligheidskeurmerk voldoen, dus een nieuwe is sowieso goed, welk merk je ook uitzoekt). Koop gewoon de goedkoopste en doe dat echt op tijd. Het is de enige manier om je baby van het ziekenhuis naar huis te vervoeren.

Lees ook: 14 Belangrijke lessen in de eerste 14 dagen met je baby